Fa típusok, fafajták, avagy milyen fából készüljön a bútor?

Létrehozva: 2016. augusztus 15. 12:38

fa típusokról bővebbenFa típusok, fafajták, avagy milyen fából készüljön a bútor?

A fa megmunkálhatóság szempontjából két típusba sorolhatók, az egyik csoportba tartoznak a puhafák (fenyő, cédrus, ciprus), a másik csoportba pedig a keményfák (tölgy, juhar, cseresznye). Ez a csoportosítás főként angol nyelvterületen használatos, nálunk itthon inkább a keménységvizsgálat szerinti besorolás dívik. Eszerint vannak igen puha fák (nyárfa, fűzfa), puhafák (luc-, jegenye fenyő), közepesen kemény (tölgy, bükk), kemény (akác, gyertyán), igen kemény (ébenfa).

Az alábbiakban bemutatjuk a legnépszerűbb, bútorgyártásban használatos fákat.


A tölgyLehet vörös vagy fehér, utóbbinak erősebb a mintázata. Tömörsége az egyik legnagyobb az összes többi közül, kemény fák közé sorolható. Meghajlítani csak gőzölve lehet. Bútorok, nyílászáró, padló-alapanyagnak kiváló. Tisztafaként gondozása több odafigyelést igényel, tömörsége igen magas, a belőle készült robusztusabb bútorok több generációt is képesek kiszolgálni. Pácolható és festhető, de natúr, lakkozott állapotában a legszebb. Lassú száradása miatt egyáltalán nem mindegy (bármilyen felhasználási terület esetén), hogy milyen módon és mennyi ideig lett szárítva feldolgozás előtt. Fény és hőállósága kiváló.


A bükk

bükk fa

Akárcsak a tölgy, a bükk is keményfa, gyorsan szárad, ám könnyen vetemedik, ezért szárítása odafigyelést igényel. Fény- és hőállósága kiváló.


A szil

Igen tömör sötétvörös színárnyalatú keményfa. Megmunkálása konrántsem egyszerű, mivel durva rostszerkezete van. Fény- és hőállósága jó.


A cseresznyeMérsékelten keményfának számít. A cseresznye vöröses színárnyalata mennél idősebb, annál szebb, mélyebb. Kedvelt hangszeralapanyag, tükörfényesre csiszolhatósága és külleme miatt. Faanyaga már friss korában is nagyon szép vöröses, ami a korral csak mélyül. Gyorsan és szépen szárad, fény- és hőállósága jó.


A dió

diófa

A ragyogó csokoládészínű, gyönyörű rajzolatú faanyag, amit a lakkozás ad ki leginkább. Nagyon kedvező tulajdonságai vannak, emiatt bútoripari felhasználása igen gyakori. Igen lassú és körülményes a szárítása. Fény- és hőállósága kiváló.


A nyárfa

Inkább puhább fának számít csekély igénybevételű, inkább puhább, világosabb, páratartalom változást jobban tűrő területeken ezt alkalmazzák. Mivel alacsony a hővezető képessége leggyakrabban szaunák alapanyagaként alkamazzák.


A fűzfa

fuzfa


A fűz nem túl kemény fa. Meglehetősen egyedi mintázata van, és világos krém színe. Könnyen szárítható, szilárdsága gyenge és a teherbírása sem túl nagy.


A hárs

Szintén világos krémszínű fa. Nem túl kemény. Könnyű megmunkálhatósága miatt elsőrendű faszobor alapanyag. Könnyen és gyorsan szárad, kiválóan csiszolható.

A juhar


juharfa

Kanada jellegzetessége, mind kemény – mind puha fafajtája ismert. Lassan és nagy alakváltozással szárad. Fény- és hőállósága nem túl jó. A kemény juhar kopásállósága kiváló.


A kőris

A kőrisfát főként a bútoriparban használják fel. Nem túl szép, ám minden más faipari tulajdonsága magasan veri a mezőnyt. Az asztalosok álma, a szép bútorra vágyók rémálma.


A platán

Nem túl kemény, mégis strapabíró, küönleges mintázatú fa. A platán színárnyalata a világostól az egészen sötétbarnáig terjed.


A nyír

Nehéz és igen kemény fa. Szépen színezhető, különleges mintázatú fa. Száradása lassú, és erős zsugorodással jár. A fénnyel-, ütéssel- és a hővel szembeni ellenállóképessége igen jó.

Az éger

éger fa

Nagyon különleges fa, hiszen frissen vágva majdhogynem fehér, de gyorsan vörössé válik. Megmunkálása egyszerű, puhafának számít. Sajnos nem túl jó ütés, fény és hőálló.

Bármelyik faanyagot választjuk, fontos hogy ízlésvilágunk, az otthon adta lehetőségek és a nyersanyag hamonizáljon egymással, hogy kölcsönösen kihozzák egymás legjobb adottságait.


Eredeti forrás:

http://www.irodabutorok.net/alapanyagok.php
matracok egészségpénztárra
Egészségpénztárral, Erzsébet utalvánnyal és bankkártyával is fizethet!

Ha tetszik a cikk, lájkoljon minket - köszönjük!Címkék


Ezeket olvastad már?
 • A fenyő ágyak tényleg nyikorognak – avagy hogyan tartsuk karban fenyő ágyunkat? -
  2018. február 6. 13:24
  A fenyő ágyak tényleg nyikorognak – avagy hogyan tartsuk karban fenyő ágyunkat? „A fenyő ágy nyikorog, azt nem kérek.” Sokszor halljuk érdeklődőktől, hogy elutasítják a fenyő ágyak, mert azok állítólag nyikorognak. Természetesen van némi igazság a félelem mögött, hiszen mindenki hallott már eszeveszettül nyikorgó ágyat, annál rosszabat pedig elképzelni is nehezebb, mint amikor alvás – vagy más tevékenység közben – elkezd nyekeregni az ágyunk. Az ilyen fenyő ágy csak bosszúságot okoz és legtöbbször kis odafigyelés helyett kidobásra kerül.
  Ágy Hírek,
 • Gyanta: a borovi fenyő aranya -
  2016. szeptember 27. 12:24
  Gyanta: a borovi fenyő aranya Mi jut az eszünkbe a gyantáról? Valószínűleg a fenyő által termelt ragacsos anyag, mely a fán keletkező sérülések gyógyítását szolgálja. Az erdőben sétálva megfigyelhetjük, hogyan konzerválja a gyanta a beleragadó bogarak testét, a hölgyeknek inkább a szépségiparból lesz ismerős a gyanta. Arról azonban keveset tudunk, hogyan járul hozzá a gyanta és a gyantajáratok mennyisége a borovi fenyő kiváló minőségéhez. A gyanta segít a borovi fenyőfa egyensúlyi állapotának fenntartásában, az ideális keménység maradandóságában. Most kiderül, miért a gyanta a borovi aranya!
  Ágy Hírek,
 • Miért borovi fenyőből készüljön az ágy lucfenyő helyett? -
  2016. szeptember 15. 12:31
  Miért borovi fenyőből készüljön az ágy lucfenyő helyett? A legszebb fenyő ágyak strapabíróak, szemet gyönyörködtető vörös árnyalatban ragyognak, az illatuk pedig olyan fenséges, hogy azonnal mosolyt varázsol az arcunkra! De milyen alapanyagból válasszunk fenyőágyat? A borovi fenyő vagy a lucfenyő a jobb? Ideje összehasonlítani a hazánkban két legnépszerűbb fenyőfa tulajdonságait. Lássuk, milyen lenne a borovi fenyő és a lucfenyő összecsapása!
  Ágy Hírek,
 • A 12000 dolcsit érő szerelem ágy -
  2016. augusztus 25. 14:24
  A 12.000 dolcsit érő olasz szerelem ágy Egy olaszországi művész és építész Gaetano Pesce hozta létre ezt a különálló fejtámlából álló franciaágyat. Valószínűleg nem fogja azonnal észrevenni, de a színes panel, ami leginkább a templomok ablakaira hasonlít, úgy néznek ki, mint a templom ablakai, valójában egy pár arcát ábrázolja, amint csókolóznak. Ezért is vált ez az ágy, a szerelem és a romantika szimbólumává. Ha különálló ágyként szeretné használni, az is megoldható, de azért mégis csak jobban néz ki együtt, nemdebár?!
  Ágy Hírek,
 • Elektromos ágyemelő -
  2016. augusztus 24. 10:22
  Elektromos ágyemelő A legtöbb szülő készül gyermeke kollégiumi tartózkodására, matracot, lepedőt, párnát vásárol számára. A kollégiumi szobák általában aprócska helyiségek, korlátozott méretű élettérrel, ám ezzel a szuper kis találmánnyal megnövelhető a pakolásra alkalmas terület. Az ágyemelő segítségével néhány centit hozzá lehet adni az ágyhoz, ami további tárhelyet jelent. Az elektromos emelő az ágyat nagyjából 7 hüvelyknyivel tudja megemelni.
  Alvás hírek, Ágy Hírek,

Vissza