Gerinckímélő matrac – egy fogalom, amit sokszor emlegetnek, de vajon mit jelent? Ha érdekli, kattintson ide.

Létrehozva: 2017. szeptember 26. 12:47

Gerinckímélő matrac – van ilyen?

A Gerinckímélő matrac létzeik is, meg nem is. Sajnos Magyarországon és a külföldi piacokon sincs olyan ágybetét, amire rá lehet fogni, hogy már pedig ez egy gerinckímélő matrac. Megtalálhatóak olyan matracok, amelyek egy kicsit közelebb állnak ehhez a kategóriához, és vannak olyanok is, amelyek távolabb.

Nehézkesen lehet egy matracot gerinckímélő matracnak nevezni, de azért próbáljuk csak meg megfejteni, hogy mit takarhat ez a fogalom...

Arany középút – a félkemény matrac


A kemény matracok nagyon messze állnak a gerinckímélő matracoktól. Ha az oldalán fekszik az ember, akkor a kemény fekhelyek nem engedik a kiálló testrészeket besüppedni, ezért a gerincoszlop nem lesz egyenes.


Mivel a kemény matrac ilyen rossz hatással van a gerincre, a matracipar kifejlesztett egy olyan vastag, takarószerű terméket, amit, ha ráraknak egy kemény matracra, az már nem is lesz olyan kemény. Ezt úgy hívják, hogy fedőmatrac.

Ez az újítás sok ember pénztárcáját védte meg anno, ugyanis azoknak, akiknek eddig kemény matracuk volt, de nem akartak - vagy éppen pénz szűkében voltak és nem tudtak -, nem kellet egy új, puhább matracot venni.Helyette csak megvették a fedőmatracot, rátették a matracukra, és máris egy puhább felületen aludhatak - így kímélve a gerincüket.

A túl puha matrac - úgy mint a kemény matrac - rossz hatással van a gerincre, mivel alvás közben a gerincoszlop olyan formát vesz fel, mintha az ember egész éjszaka hatalmas súlyokat cipelne a hátán.

Az igazság tehát valahol félúton keresendő ebben a kérdésben is. A puha és a kemény matracok között találhatóak meg a félkemény matracok, amelyek - ha megfelelően vannak kialakítva - közel állnak ahhoz, amit gerinckímélő matracnak lehet nevezni.

Önnek gerinckímélő matraca van?


Az egyik legfontosabb szempont a gerinckímélő matracoknál, hogy a matrac ne nyomja a vállat. Az a normális, ha – oldalfekvésnél – minden kiálló testrész belesüpped az alvófelületbe, így a gerinc egyenes marad.

Felejtse el mindenki, hogy ha egy matrac besüllyed, akkor az már nem is jó matrac. Ez nem igaz. Akkor van baj, ha ez nem történik meg, hiszen akkor a matrac nem követ formát.

Egy másik fontos szempont, hogy a matrac zónákra legyen bontva. Ez több féle módon is el lehet érni. A habmatracokat vágni szokták, míg a rugós matracok esetében sokszor a rugók beállításával változtatják a zónák keménységét.


Az Air HD matrac gerinckímélő matrac lenne

– ha lenne ilyen kategóriaMi leginkább hideghab matracokkal foglalkozunk, melyek úgy vannak zónásítva, hogy oldalt feküdve a váll és a csípőcsont kellően besüppedjen (ezek ugyanis legkritikusabb részek), így a gerinc egyenes lesz. Emellett az se utolsó szempont, hogy ezek a matracok remekül szellőznek.

Amennyiben ön elhatározta, vagy orvosa, esetleg a rokonai, ismerősei azt javasolták, hogy vegyen eddigi, használt matraca helyett gerinckímélő matracot, akkor mi egy dolgot tudunk javasolni. Ne az interneten vásároljon.

Vannak olyan termékek, amiket nem érdemes neten megvásárolni, ilyen például a matrac is. Ebből a szempontból az internet csak információ gyűjtésre jó, valamint arra, hogy megkeresse, hol vannak a környéken matracszaküzletek.

Ha mindez megvan, nincs más dolga, mint fogni a gyerekeket és a párját, elrobogni a boltba, és kiválasztani az önnek legmegfelelőbb matracot. Ha biztosra szeretne menni, akkor várjuk szeretettel a Matrackuckó üzleteiben. Matracainkat itt tekintheti meg !

Ossza meg cikkünket, hogy mások is jól aludhassanak! Köszönjük!Ezeket olvastad már?
 • Matrac hátfájásra! -
  2019. február 26. 17:38
  Matrac hátfájásra Hátfájás. Manapság olyan népbetegségnek számít, mint az allergia. A lakosság 60-70%-ának keseríti meg mindennapjait a kínzó hátfájdalom, 5-ből 4 ember küzd meg vele életében. Eredete szerteágazó, leggyakoribb okai a különféle gerincbántalmak, emellett a belső szervek gyulladásos és daganatos megbetegedései is okozhatnak áttételeket a gerincoszlopban, de a stressz és depresszió is kiválthatja tüneteit. A hát- és derékfájást okozó gerincpanaszok jelentős része pedig a rosszul megválasztott fekvőhely folyománya.
  Matrac Hírek, Egészséges Alvás Hírek,
 • Ami nélkül nincs sikeres memory matrac vásárlás: az ideális memory habsűrűség kiválasztása -
  2019. április 30. 11:21
  Ami nélkül nincs sikeres memory matrac választás: az ideális memory habsűrűség kiválasztása Miért fontos a memory habsűrűsége? Blogunkon többször jelentek már meg hiánypótló cikkek, a memory hab sűrűsége is egy ilyen téma, Magyarországon ugyanis igazán komolyan sajnos senki sem foglalkozik ezzel. De miért elengedhetetlen tisztában lennie ezzel a fontos jellemzővel? Azért mert a habsűrűség alapjaiban határozza meg a memory matrac más tulajdonságait is! Vagyis a memória anyag sűrűsége már előre sokat elárul majd a kiszemelt matracról. Az anyag sűrűség mértékegysége kg/m3, és a memory réteg illetve az egész matrac súlyát is befolyásolja. Cikkünk alapját többek között egy jelentős matracportálon megjelent írás adja, mely több mint 7000 memory matrac tulajdonos visszajelzései alapján készült, illetve matrac értékesítés közben szerzett tapasztalatainkat is szeretnénk megosztani benne.
  Matrac Hírek,
 • A memory matracok előnyei -
  2019. április 29. 16:14
  A memory matracok előnyei Két részre bontanám a memory matracok előnyös tulajdonságairól szóló írásomat. Az egyiket nevezzük bizonyítottnak, a másik csoportot pedig „véleményes”-nek. Kezdjük tehát azzal, amit az alváskutatók, orvosok (többé-kevésé), gyártók, forgalmazók és általában a nagyközönség is egyértelműen kedvező élettani hatásként ismer el a memóriahabos matracok esetében.
  Matrac Hírek,
 • Matrac webáruházat keres? Biztos? -
  2019. április 29. 16:12
  Matracwebáruház – jó vagy rossz? -Matracot webáruházból? Miért ne? - Gondolnánk először. Manapság már mindent meg lehet venni interneten. A hétvégi bevásárlást is el lehet intézni, de még mindig vannak olyan termékek, amiket meg lehetne vásárolni online, mégsem ajánlott. Hogy miért nem? Mindjárt kiderül!
  Matrac Hírek,
 • A memory matracok hátrányai -
  2019. április 29. 16:12
  A memory matracok hátrányai Fontos információ azoknak, akik nem tudták, hogy a memory annyira szellőzik, mint egy nejlon zacskó. Korábban írtam már a memory matracok előnyeiről, most szólnom kell a hátrányokról, ezekről a szakmabeliek általában nem szeretnek beszélni, az ön számára azonban alapvető fontosságú lesz a matrac kiválasztásakor ezek ismerete. A hagyományos memory matracok legnagyobb hátránya a felmelegedésre való hajlam... De ne szaldjunk ennyire előre... Nézzük meg, miről lesz szó.
  Matrac Hírek,

Vissza