Gerinckímélő matrac – egy fogalom, amit sokszor emlegetnek, de vajon mit jelent? Ha érdekli, kattintson ide.

Létrehozva: 2017. szeptember 26. 12:47

Gerinckímélő matrac – van ilyen?

A Gerinckímélő matrac létzeik is, meg nem is. Sajnos Magyarországon és a külföldi piacokon sincs olyan ágybetét, amire rá lehet fogni, hogy már pedig ez egy gerinckímélő matrac. Megtalálhatóak olyan matracok, amelyek egy kicsit közelebb állnak ehhez a kategóriához, és vannak olyanok is, amelyek távolabb.

Nehézkesen lehet egy matracot gerinckímélő matracnak nevezni, de azért próbáljuk csak meg megfejteni, hogy mit takarhat ez a fogalom...

Arany középút – a félkemény matrac


A kemény matracok nagyon messze állnak a gerinckímélő matracoktól. Ha az oldalán fekszik az ember, akkor a kemény fekhelyek nem engedik a kiálló testrészeket besüppedni, ezért a gerincoszlop nem lesz egyenes.


Mivel a kemény matrac ilyen rossz hatással van a gerincre, a matracipar kifejlesztett egy olyan vastag, takarószerű terméket, amit, ha ráraknak egy kemény matracra, az már nem is lesz olyan kemény. Ezt úgy hívják, hogy fedőmatrac.

Ez az újítás sok ember pénztárcáját védte meg anno, ugyanis azoknak, akiknek eddig kemény matracuk volt, de nem akartak - vagy éppen pénz szűkében voltak és nem tudtak -, nem kellet egy új, puhább matracot venni.Helyette csak megvették a fedőmatracot, rátették a matracukra, és máris egy puhább felületen aludhatak - így kímélve a gerincüket.

A túl puha matrac - úgy mint a kemény matrac - rossz hatással van a gerincre, mivel alvás közben a gerincoszlop olyan formát vesz fel, mintha az ember egész éjszaka hatalmas súlyokat cipelne a hátán.

Az igazság tehát valahol félúton keresendő ebben a kérdésben is. A puha és a kemény matracok között találhatóak meg a félkemény matracok, amelyek - ha megfelelően vannak kialakítva - közel állnak ahhoz, amit gerinckímélő matracnak lehet nevezni.

Önnek gerinckímélő matraca van?


Az egyik legfontosabb szempont a gerinckímélő matracoknál, hogy a matrac ne nyomja a vállat. Az a normális, ha – oldalfekvésnél – minden kiálló testrész belesüpped az alvófelületbe, így a gerinc egyenes marad.

Felejtse el mindenki, hogy ha egy matrac besüllyed, akkor az már nem is jó matrac. Ez nem igaz. Akkor van baj, ha ez nem történik meg, hiszen akkor a matrac nem követ formát.

Egy másik fontos szempont, hogy a matrac zónákra legyen bontva. Ez több féle módon is el lehet érni. A habmatracokat vágni szokták, míg a rugós matracok esetében sokszor a rugók beállításával változtatják a zónák keménységét.


Az Air HD matrac gerinckímélő matrac lenne

– ha lenne ilyen kategóriaMi leginkább hideghab matracokkal foglalkozunk, melyek úgy vannak zónásítva, hogy oldalt feküdve a váll és a csípőcsont kellően besüppedjen (ezek ugyanis legkritikusabb részek), így a gerinc egyenes lesz. Emellett az se utolsó szempont, hogy ezek a matracok remekül szellőznek.

Amennyiben ön elhatározta, vagy orvosa, esetleg a rokonai, ismerősei azt javasolták, hogy vegyen eddigi, használt matraca helyett gerinckímélő matracot, akkor mi egy dolgot tudunk javasolni. Ne az interneten vásároljon.

Vannak olyan termékek, amiket nem érdemes neten megvásárolni, ilyen például a matrac is. Ebből a szempontból az internet csak információ gyűjtésre jó, valamint arra, hogy megkeresse, hol vannak a környéken matracszaküzletek.

Ha mindez megvan, nincs más dolga, mint fogni a gyerekeket és a párját, elrobogni a boltba, és kiválasztani az önnek legmegfelelőbb matracot. Ha biztosra szeretne menni, akkor várjuk szeretettel a Matrackuckó üzleteiben. Matracainkat itt tekintheti meg !

Ossza meg cikkünket, hogy mások is jól aludhassanak! Köszönjük!Ezeket olvastad már?
 • Matrac hátfájásra! -
  2019. február 26. 17:38
  Matrac hátfájásra Hátfájás. Manapság olyan népbetegségnek számít, mint az allergia. A lakosság 60-70%-ának keseríti meg mindennapjait a kínzó hátfájdalom, 5-ből 4 ember küzd meg vele életében. Eredete szerteágazó, leggyakoribb okai a különféle gerincbántalmak, emellett a belső szervek gyulladásos és daganatos megbetegedései is okozhatnak áttételeket a gerincoszlopban, de a stressz és depresszió is kiválthatja tüneteit. A hát- és derékfájást okozó gerincpanaszok jelentős része pedig a rosszul megválasztott fekvőhely folyománya.
  Matrac Hírek, Egészséges Alvás Hírek,
 • Hogy aludtál a szálláshelyeden? Töltsd ki kérdőívünket! -
  2018. június 27. 16:36
  Szexbiztos ágyat készítettünk, elindítottuk az „Aludj jól Magyarország Program!”-ot, blogot vezetünk, és létrehoztuk az ország első otthonszimulációs matrac bemutatótermét. De ez mind semmi, ahhoz képest, amit minden nap azért teszünk, hogy valódi élmény legyen mindenkinek az alvás. Segítsd ezt a munkát azzal, hogy kitöltöd kérdőívünket. Most a szálláshelyeken töltött alvási szokásaidról érdeklődünk. Azért, hogy ezután újra valami jó dolgot készítsünk neked! Kattints a képre és töltsd ki kérdőívünket!
  Matrackuckó Hírek, Szálláshelyek, nyaralás, hosszú hétvége,
 • Lexa bútorcsalád - a kreativitás és a tapasztalat ötvözete -
  2018. július 5. 19:40
  Mi a Matrackuckó Alvásszaküzlet- hálózatnál büszkék vagyunk arra, hogy a Melcher családdal termékforgalmazási megállapodást kötöttünk, így elsőként vezethetjük be a hazai piacra a minden elemében új Lexa fenyőbútorokat.
  Matrackuckó Hírek,
 • Melyik a legegészségesebb alváspozíció? -
  2018. július 4. 21:45
  Melyik a legegészségesebb alváspozíció? A jó alvásnak számtalan feltétele van, ha ezt egy hatalmas tortaként képzeljük el, akkor egy szelet jut csak az alváspozíció kérdéskörének. Olvassa tehát így ezen írást, amennyiben nem adottak az ideális környezeti feltételek, nem nyújt elegendő támogatást gerincének matraca, pszichés eredetű alvászavarai vannak stb, nem lesz egyetlen üdvözítő alvópóz sem az Ön számára.
  Egészséges Alvás Hírek, Matrackuckó Hírek, Alvás Világnapja 2017,
 • A Naturtex bekuckózott a Matrackuckó Alvásszaküzletekbe -
  2018. december 17. 19:40
  Ez történik, amikor két magyar tulajdonú családi vállalkozásnak közös ügye a kiváló alvási körülmények biztosítása: a Naturtex Kft. is osztozik a Matrackuckó Alvásszaküzlet küldetésében, így mostantól közösen gondoskodunk a magyar lakosság pihentető alvásélményéről. Tökéletesen kiegészítjük egymást Az alvás minősége ezernyi apró részleten múlik, mondhatjuk úgy is: sokféle szakma tökéletes összhangjára van szükség egy hálószobában. Ezért döntöttünk úgy, hogy szakmai tevékenységünket összehangolva egy franchise szerződés keretében dolgozunk tovább a magyar piacon.
  Matrackuckó Hírek,

Vissza