Földre rakná a matracot? Előbb olvassa el ezt!

Létrehozva: 2017. szeptember 26. 14:07

Lerakható a matrac a földre?

Régebben a matracokkal foglalkozó gyártók és forgalmazók elhitették – hogy miért, arra a cikk végén választ kapunk - az emberekkel, hogy a matrac a földre nem kerülhet, így nem is csoda, hogy manapság már nagyon sokan úgy kérdeznek rá, hogy ha a földre nem lehet rakni, akkor mi kell alá?


A néphiedelemmel ellentétben a matracokat persze le lehet tenni a földre - bizonyos esetek kivételével. Végül is csak kettő olyan példát tudnánk felsorolni, amikor és ahol nem érdemes a földre helyezni a matracot. Ezen helyzetekben nagyrészt a lakásban, vagy a szobában van a hiba és nem a matracban.

Az első ilyen eset, ha padlófűtés van a lakásban. Ha a padlóra helyezzük a matracot elzárjuk azt a részt a fűtés elől, vagyis nem tudjuk kellően kihasználni a padlófűtést. Ezért több energiát kell felhasználnunk, ami költséges, és nem mellékesen a környezetnek se tesz jót. És persze az ágymatracnak sem.

A második ilyen eset, amikor a matracot egyenesen tilos a földre helyezni az az, ha túlságosan magas a szobának a páratartalma, vagy amennyiben a ház falai és a padló könnyen vizesednek, és ezáltal nagy a penészedésnek az esélye. És ha bizony a szobában van penész, akkor elég nagy az esélye, hogy a földre lerakva a matrac is penészes lesz - hiszen nem tud rendesen szellőzni és a spórák már így is ott ólálkodnak. Mindezek mellett egy ilyen lakásban még élni is egészségtelen, de ez már nem a matracokra tartozik...

Ezeknél az eseteknél azonban a hiba nem róható fel az ágybetéteknek a, hiszen ilyen helyzetben bármit lerakhat a földre, még ha csak egy szekrényről lenne is szó, az is bepenészesedhetne. Abban az esetben, ha ez megtörténik sokan az eladókat és a gyártókat hibáztatják, mert a legtöbben arra gondolnak, hogy a matrac már eleve penészes volt, vagy a matrac hibája a penészedés, mert nem szellőzik.

Persze ez valójában nem így van, de fő a békesség alapon senki nem szeret vitázni a vásárlóival, ezért a gyártók a hasonló reklamációk elkerülése végett írták bele a garancialevélbe, hogy a matracot nem szabad a földre rakni - és ezért hiszik azt sokan a mai napig, hogy ez mindegyik esetre vonatkozik.

Mindezen túl a matracnak jót tesz, ha szellőzik, sőt kimondottan jó, ha napközben, amíg nem vagyunk otthon időnként az élére állítjuk és így tud rendesen szellőzni az alja. Azonban, ha a penész nem jelent veszélyt, akkor nyugodtan rakhatjuk a matracot a földre, nem lesz semmi baj.

Előnyök és hátrányok, ha a matrac a földön van


A penészen és a padlófűtésen kívül – amelyek kizáró okok – összeszedtünk még néhány hátrányt, amit érdemes figyelembe venni, amikor arról döntünk, hogy hova rakjuk végül a matracot.

Ezek a hátrányok érhetik, ha matracát a földre helyezi:

• Sokkal porosabb lehet, mint ha egy ágyon van. Mivel a por lefelé száll - ugyebár az a fránya gravitáció -, így a föld tele van vele, és onnan könnyebben fel tud kerülni a matracra, mint ha az egy ágyon lenne. Még akkor is, ha rendszeresen takarítja a lakást.
• A bogarak, rovarok és a pókok sokkal könnyebben és nagyobb élvezettel másznak rá, ha a matrac a földel egy szinten helyezkedik el.
Lent hidegebb va
n. Mivel a meleg levegő felfelé száll, így alul, padló szinten, sokkal hidegebb van, ezért a fázósabb embereknek nem ajánljuk.

Ezek mellett a hátrányok mellett szól egy tagadhatatlan érv is a matrac földre helyezése mellett, mégpedig, hogy a földön nagyon jó a matrac alátámasztása. Mert amennyiben az ágybetét nincsen rendesen alátámasztva, romolhat a minősége és hamarabb tönkre mehet. Persze, ha olyan ágyat veszünk, ami mellé normális ágyrácsot kapunk, akkor ez nem lesz szempont.

+1 érv a földönalvás mellett: ha az éjszaka folyamán véletlenül leesik az ágyról, nem fog olyan sokat zuhanni.

Ha még nem választotta ki matracát, ide kattitnva megnézheti kínálatunkat.

Ha pedig mégis úgy dönt, hogy nem akarja földre rakni matracát, akkor nézze meg szexbiztos ágyainkat iscsak kattintson ide.Címkék


Ezeket olvastad már?
 • Matrac hátfájásra! -
  2019. február 26. 17:38
  Matrac hátfájásra Hátfájás. Manapság olyan népbetegségnek számít, mint az allergia. A lakosság 60-70%-ának keseríti meg mindennapjait a kínzó hátfájdalom, 5-ből 4 ember küzd meg vele életében. Eredete szerteágazó, leggyakoribb okai a különféle gerincbántalmak, emellett a belső szervek gyulladásos és daganatos megbetegedései is okozhatnak áttételeket a gerincoszlopban, de a stressz és depresszió is kiválthatja tüneteit. A hát- és derékfájást okozó gerincpanaszok jelentős része pedig a rosszul megválasztott fekvőhely folyománya.
  Matrac Hírek, Egészséges Alvás Hírek,
 • Újabb innováció a Matrackuckótól! Bemutatkozik a Celebration Álommatrac család. -
  2017. szeptember 27. 14:25
  Ismét nagy lépést tett a Matrackuckó, hogy még tökéletesebb megoldást kínáljanak a tökéletes alvást kereső, egészségtudatos vásárlók számára. A párok, házastársak legtöbbször eltérő testfelépítéssel rendelkeznek és ebből adódóan más típusú matracra van szükségük, hogy gerincük megfelelő alátámasztást kapjon és kipihenten ébredjenek reggelente.
  Matrac Hírek, Egészséges Alvás Hírek, Matrackuckó Hírek,
 • Mi az az ortopéd matrac? -
  2017. szeptember 26. 14:11
  Ortopéd matrac, a városi legenda Ha bemegyünk egy olyan boltba, ahol vannak matracok is, akkor azt vehetjük észre, hogy az összes matracra ráírják, hogy ez bizony egy ortopéd matrac. A valóságban viszont ez kifejezés először kizárólag a marketingesek szótárában jelent meg. Sokunk fejében felmerülhet a kérdés - teszem hozzá jogosan -, hogy akkor miért írják rá? Talán át akarnak verni minket? Nem kell rögtön felháborodni, csak le kell ülni a gép elé, és utánanézni a dolognak. Segítségképen itt is van mindjárt néhány hasznos információ, amit az „úgynevezett” ortopéd matracokról tudni kell.
  Matrac Hírek,
 • Telefon az ágyban! -
  2017. szeptember 26. 14:01
  A telefon nem az ágyba való Manapság, amióta belépett az életünkbe az okostelefon, az emberek többsége telefonnal kel és fekszik. Ez azt jelenti, hogy miután felkel az az első dolga, hogy megnézi a telefonján, hogy hány óra van, kapott-e e-mailt, estleg SMS-t. Ugyanez történik este is, csak akkor persze fordított sorrendben – lefekvés előtt. A többség tehát az ágyban is használja a mobilját. Telefonon keresztül sokkal több információ jut el az agyunkig, mint amennyit az képes feldolgozni. Ennek hatására a való életben velünk történő dolgokra kevésbé tudunk koncentrálni, lankad a figyelmünk, ezért rosszul teljesítünk a munkában, esetleg az iskolában is.
  Matrac Hírek,
 • Kigödrösödött a matrac? -
  2017. szeptember 26. 14:00
  Így kerülje el, hogy kigödrösödjön a matraca Senki nem szereti a kigödrösödött matracokat, de sajnos előbb utóbb minden ágybetét ebben az állapotban végzi. Azonban, ha betart néhány egyszerű és hasznos szabályt, akkor akár évekkel is meghosszabbíthatja matraca élettartalmát, mivel a kigödrösödés később következik be.
  Matrac Hírek,

Vissza