Matrac hátfájásra!

Létrehozva: 2019. február 26. 17:38

Matrac hátfájásra


Hátfájás. Manapság olyan népbetegségnek számít, mint az allergia. A lakosság 60-70%-ának keseríti meg mindennapjait a kínzó hátfájdalom, 5-ből 4 ember küzd meg vele életében. Eredete szerteágazó, leggyakoribb okai a különféle gerincbántalmak, emellett a belső szervek gyulladásos és daganatos megbetegedései is okozhatnak áttételeket a gerincoszlopban, de a stressz és depresszió is kiválthatja tüneteit. A hát- és derékfájást okozó gerincpanaszok jelentős része pedig a rosszul megválasztott fekvőhely folyománya.

Milyen matracot válasszon hátfájásra?


Hosszú évek óta vitáznak az optimális matracról az ortopéd orvosok és a gerincorvosok. Előbbiek a kimondottan kemény ágybetétek mellett kardoskodnak, a gerincspecialisták viszont megerősítik saját véleményünket is, miszerint a félkemény matracokkal előzhető meg illetve csökkenthető leghatékonyabban a hát- derék-, és nyakfájás.


Az említett véleménykülönbségre a 2000-es évek elején elvégzett kísérletek és felmérések tettek pontot. Egy 2003-as spanyol tanulmány, egy 2007-es illetve egy 2010-es értekezés az Oklahomai Állami Egyetemen, illetve egy tekintélyes gerincgyógyászati szaklapban (Journal of Chiropractic Medicine) 2009-ben megjelent cikk a gerincorvosok véleményét erősítette meg.

Hogy megértse, miért egészségesebbek a közepesen kemény ágybetétek a túlzottan kemény vagy éppen puha matracoknál, a gerincoszlop szerkezetét és működését kell egy kicsit jobban megismernie.

A gerinc tartja fejet, támasztja hátat és védi a gerincvelőt. Három részből áll, és három természetes ívvel rendelkezik. A nyaki gerinc C-alakú és 7 csigolyából áll, a hátgerinc 12 csigolyája fordított C alakot vesz fel, az ágyéki- vagy lumbális, szintén C formájú gerinc pedig 5 csigolyát tartalmaz. A gerincet szalagok és izmok tartják és erősítik, a csigolyák a gerinc stabilitását, a közöttük elhelyezkedő porcok pedig rugalmasságát biztosítják.

Nézze meg matracainkat is - kattintson ide!


De milyen matracot vegyek, ha fáj a hátam?

A gerincoszlop tehát egy sok kis „alkatrészből” összerakott rugalmas oszlop, melyben a porckorongok lengéscsillapító funkciót látnak el. Álló és ülő helyzetben, komolyabb terhelésnek van kitéve a gerincoszlop, ilyenkor a gerinccsigolyák és porckorongok összenyomódnak, fekvő pozícióban pedig széthúzódnak.

gerinc Ahhoz azonban hogy alvás közben a gerinc teljes felületén kitáguljanak a csigolyák, és a porcok nedvkeringése optimális legyen, olyan ágybetét kell, mely leghatékonyabban tehermentesíti a gerincet. Erre a félkemény matracok a legalkalmasabbak (az alapanyag másodlagos, hideg hab, memory hab, latex vagy táskarugós matracok is jók lehetnek erre a célra) mivel lehetővé teszik a gerincoszlop finom, dinamikus mozgását, azzal hogy tökéletesen veszik fel a test formáját. Az ideális matrac tehát nem egyenesen tartja a gerincet (a gerinc nem teljesen egyenes, ne is kényszerítsük ebbe!) hanem természetes pozíciójának, hajlatainak alátámasztását biztosítja.

A kemény matracok túl mereven tartják ehhez a gerincet, a lágyak pedig nem képesek megfelelően megtartani, ezért a csontokban és izmokban feszültség keletkezik, ami krónikus hátfájáshoz vezethet.

Persze figyelembe kell venni azt is, hogy a keménység relatív fogalom a matracoknál, a testsúly határozza meg sokszor hogy egy embernek mi kemény vagy félkemény, tehát nincs olyan gerincmatrac, ami mindenkinek megfelelő lenne. Azonban sok olyan félkemény matrac van a magyar piacon, mely a 70 és a 110 kilós embernek is egészséges pihenést nyújthat. Amikor hátfájdalmainkat figyelembe véve választunk matracot, az alvásszaküzletben érdemes akár hosszabb időt is eltölteni a kiszemelt matracon, a testsúly mellet pedig az alváspozíció is fontos tényező lehet.Hátfájás és alváspozíció kapcsolata


A szakértők általában az oldalt és háton fekvést tartják a legalkalmasabbnak a csigolyák tehermentesítéséhez. A képzeletbeli dobogó tetejére az oldalt fekvés került, mely a legegészségesebb alváspozíció, hiszen ebben éri a legkevesebb terhelés a gerincoszlopot (megfelelő matraccal persze). Ennek felhúzott lábakkal történő variánsa a magzatpóz. Oldalt alvásnál olyan félkemény matracot kell használni, mely engedi benyomódni a „kiugró” testrészeket, a váll illetve csípő részt, így ezeken a részeken nem képződnek nyomáspontok. Érdemes azért a térdek közé lapos párnát rakni, hogy ne keletkezzen feszültség a gerincben az ágyéknál, és a lábakat némileg eltartva egymástól szimmetriába kerüljön a medencecsont.


Nézze meg matracainkat is - kattintson ide!


A második helyezett, holtversenyben a háton fekvés. Van olyan orvos aki jobbnak, a többség azonban némileg rosszabbnak tartja az oldalt alvásnál. Háton fekvésnél a homorú hátgerincet ugyanis jelentős terhelés érheti, nyomódhat, háton feküdni ezért csak kiegészítőkkel érdemes. A félkemény és a picivel keményebb ágymatracok optimálisak ebben a helyzetben, melyek alátámasztják ugyan a csípőt, de megfelelő formakövetést tesznek lehetővé, alacsony párnával a nyak alatt, és szintúgy lapos párnával a térdek alatt ilyen pózban is egészségesen lehet pihenni.

A hason fekvést viszont egyöntetűen rossznak tartják, túl nagy nyomásnak lehet kitéve az alsó, lumbális gerincszakasz, ezzel deformáció és izom összehúzódás alakulhat ki, illetve csak a fej elfordításával lehet aludni, ami a gerinc kicsavarodásához vezet, és a térdek is nyomódhatnak. A hason fekvést tehát – ha lehet – kerülni kell. Bizonyos gerincpanaszoknál (porckorong betegségek és porckorongsérv) illetve ha az ember megszokásból csak így tud elaludni, akkor félkemény matracot kell használni ebben a pózban használni, és egy vékony, puha párnát az alhas és csípő alá helyezni, hogy a gerincet a deréknál ne érje túl nagy nyomás.

Melyik matrac a legjobb a gerincnek - avagy létezik külön matrac gerincbetegeknek?

A kemény matrac hátfájásra sem ajánlott - ezt már megbeszéltük. De vajon létezik olyan matrac, ami gerncbetegeknek készült? A válasz az, hogy nem. Ahogyan nincs két egyforma ember, úgy nincs olyan matrac sem, amit vakon lehetne ajánlani bárkinek. És bár sajnos nem létezik kifejezett gyógymatrac gerincbetegeknek, mégis növelhetjük a sikeres fekhely kiválasztásának esélyét, ha betartjuk a következő tanácsokat:

 • mindig próbáljunk személyesen,
 • a kiszemelt ágybetéten tölstünk el nyugodtan 10-15 percet,
 • abban a pozícióban próbáljunk, amiben aludni szoktunk,
 • igyekezzünk olyan matracot venni, ami mellé van pénzvisszafizetési garancia - így visszavihetjük, ha véletlenül mégsem kényelmes.


Kifeküdt matrac: garantált hátfájás?


Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni, hogy bármilyen jó is volt ágyunk új korában, a matrac elhasználódása is vezethet komoly hátfájdalmakhoz. Több ezer emberen végzett amerikai kutatások 20%-ra teszik azok számát, akik gödrös matracuk miatt szenvednek hátfájdalomban, és azt gondolom Magyarországon is reális lehet ez az arány. Az elöregedett, kifeküdt matracot tehát le kell cserélni, ugyanis hiába biztosíthat viszonylagosan jó alátámasztást, olyan támogatást már nem nyújt, mint a korai években. A matrac amortizációja sok mindentől függ, van olyan amerikai kutató, aki a matrac 5-7 évenkénti cseréjét javasolja, a nyugati ember átlagosan 9,5 évente cseréli matracát...

Ha jobban érdekli, hogy milyen az ideális matrac, olvassa el ezt a cikkünket: "Milyen matracot vegyek?"

Nézze meg matracainkat is - kattintson ide!Forrásaink:

 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14630439
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17597575
 • www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20579971
 • www.journalchiromed.com/article/S1556-3707(08)00129-6/fulltext
 • www.amerisleep.ca/best-mattresses-for-back-pain
 • sleepopolis-mattress-reviews.com/best-mattress-for-back-pain/
 • www.everydayhealth.com/back-pain/mattresses-for-back-pain.aspx
 • www.sleepjunkie.org/whats-the-best-mattress-for-a-bad-back/
 • www.sleeppassport.com/best-mattress-for-back-pain.html
 • bestmattressforbackpainreviews.com/
 • www.mattress-guides.net/top-premium-mattresses-chronic-lower-back-pain/
 • www.sleeplikethedead.com/mattress-bad-back.html
 • www.spine-health.com/wellness/ergonomics/posture-straighten-your-back
 • www.spine-health.com/wellness/sleep/mattresses-and-sleep-positions-each-back-pain-diagnosis
 • www.spine-health.com/wellness/sleep/choosing-best-mattress-lower-back-pain
 • www.arthuman.hu/hatfajas/
 • www.webmd.com/sleep-disorders/features/how-to-pick-your-perfect-mattress
 • www.reumaorvos.hu/index.php?page=cikk&cid=91
 • www.gerincklinika.hu/gerinc-hat-derek-nyaki-fajdalmaim-vannak
 • www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/1290/mit-erdemes-tudni-a-hatfajasrol
 • gerincambulancia.hu/szolgaltatasaink/hatfajas-hatfajdalom
 • www.hatfajas.net/tunet.htm
 • www.videoklinika.hu/meglepo_okok_a_hatfajas_mogott/

 • www.gerinc-klinika.hu/magyar/oldalak/derekfajas_es_az_agy/
 • www.hazipatika.com/psziche/alvas/cikkek/alom_alom_edes_alom/20110831093326
 • www.webbeteg.hu/cikkek/mozgasszervi_betegseg/2418/tevhitek-a-gerincfajdalomrol
 • napidoktor.hu/blog/alvas-2/derekgyilkos-matracok-a-hatfajas-okozoi/
 • napidoktor.hu/blog/korkep/csontok-es-izuletek/a-hatfajdalom-kontrollalasa-helyes-mozgas-es-testtartas-a-hatizmok-erositese/Ezeket olvastad már?
 • Tippek hamisított gyapjú ágynemű és a gyapjúval házalók ellen… -
  2019. szeptember 20. 15:24
  Honnan tudjuk, hogy a gyapjú ágynemű hamis? A kérdésre a megfejtés: sehonnan. A szörnyű válasz az, hogy egy rendesen, odafigyeléssel hamisított gyapjú takaróról csak laboratóriumi körülmények között tudjuk megmondani, hogy valódi gyapjút tartalmaz-e vagy műszálat, esetleg gyapjúval kevert műszálat. Szerencsére azonban a hamisítók általában annyira kapzsik, hogy arra sem veszik a fáradtságot, hogy rendesen hamisítsanak. A legegyszerűbb teszt, amit gyanú esetén el tudunk végezni, az az égés teszt.
  Egészséges Alvás Hírek,
 • Alvási tanácsok kismamáknak -
  2019. május 10. 19:29
  Alvási tanácsok kismamáknak Sok nő életében a terhesség, nem eléggé tudatos folyamat, mely ahhoz vezethet, hogy rossz élményként éli meg a babavárást. Csokorba gyűjtöttünk néhány tanácsot, mely segítségével egyszerűbb, és örömtelibb lehet a várandósság. Hiszen ha a mama jól érzi magát, akkor a baba is boldogabb lesz odabent. A boldog mama kulcsa pedig a mély és pihentető éjszakai alvás.
  Egészséges Alvás Hírek, Alvás Világnapja 2017,
 • A memory matracok hátrányai -
  2019. augusztus 14. 17:58
  A memory matracok hátrányai A memory habok szerelmeseinek is megtalátuk a kompromisszumot: az átszellőző Cellpur memory habot! Korábban írtam már a memory matracok előnyeiről, most szólnom kell a hátrányokról, ezekről a szakmabeliek általában nem szeretnek beszélni, az ön számára azonban alapvető fontosságú lesz a matrac kiválasztásakor ezek ismerete. A hagyományos memory matracok legnagyobb hátránya a felmelegedésre való hajlam... De ne szaldjunk ennyire előre... Nézzük meg, miről lesz szó.
  Matrac Hírek,
 • Ami nélkül nincs sikeres memory matrac vásárlás: az ideális memory habsűrűség kiválasztása -
  2019. április 30. 11:21
  Ami nélkül nincs sikeres memory matrac választás: az ideális memory habsűrűség kiválasztása Miért fontos a memory habsűrűsége? Blogunkon többször jelentek már meg hiánypótló cikkek, a memory hab sűrűsége is egy ilyen téma, Magyarországon ugyanis igazán komolyan sajnos senki sem foglalkozik ezzel. De miért elengedhetetlen tisztában lennie ezzel a fontos jellemzővel? Azért mert a habsűrűség alapjaiban határozza meg a memory matrac más tulajdonságait is! Vagyis a memória anyag sűrűsége már előre sokat elárul majd a kiszemelt matracról. Az anyag sűrűség mértékegysége kg/m3, és a memory réteg illetve az egész matrac súlyát is befolyásolja. Cikkünk alapját többek között egy jelentős matracportálon megjelent írás adja, mely több mint 7000 memory matrac tulajdonos visszajelzései alapján készült, illetve matrac értékesítés közben szerzett tapasztalatainkat is szeretnénk megosztani benne.
  Matrac Hírek,
 • A memory matracok előnyei -
  2019. április 29. 16:14
  A memory matracok előnyei Két részre bontanám a memory matracok előnyös tulajdonságairól szóló írásomat. Az egyiket nevezzük bizonyítottnak, a másik csoportot pedig „véleményes”-nek. Kezdjük tehát azzal, amit az alváskutatók, orvosok (többé-kevésé), gyártók, forgalmazók és általában a nagyközönség is egyértelműen kedvező élettani hatásként ismer el a memóriahabos matracok esetében.
  Matrac Hírek,

Vissza