Ami nélkül nincs sikeres memory matrac vásárlás: az ideális memory habsűrűség kiválasztása

Létrehozva: 2019. április 30. 11:21

habsűrűség kiválasztásaAmi nélkül nincs sikeres memory matrac választás: az ideális memory habsűrűség kiválasztása
Miért fontos a memory habsűrűsége?


Blogunkon többször jelentek már meg hiánypótló cikkek, a memory hab sűrűsége is egy ilyen téma, Magyarországon ugyanis igazán komolyan sajnos senki sem foglalkozik ezzel.
De miért elengedhetetlen tisztában lennie ezzel a fontos jellemzővel?

Azért mert a habsűrűség alapjaiban határozza meg a memory matrac más tulajdonságait is! Vagyis a memória anyag sűrűsége már előre sokat elárul majd a kiszemelt matracról. Az anyag sűrűség mértékegysége kg/m3, és a memory réteg illetve az egész matrac súlyát is befolyásolja.
Cikkünk alapját többek között egy jelentős matracportálon megjelent írás adja, mely több mint 7000 memory matrac tulajdonos visszajelzései alapján készült, illetve matrac értékesítés közben szerzett tapasztalatainkat is szeretnénk megosztani benne.


Magyar piac vs. nyugati piac


A matrac gyártók és forgalmazók általában 50 kg/m3-es sűrűségű memória matracokat kínálnak, ezeket már átlagosan jónak szoktuk tekinteni, ritkábban 40-es sűrűségű memory anyagokkal is találkozhatunk, főleg fedőmatracoknál, illetve a nálunk már prémium kategóriába sorolandó 80-95-ös sűrűségű memory matracok is egyre több forgalmazónál megvásárolhatók.
A www.sleeplikethedead.com három kategóriába sorolja a memory matracokat hab sűrűség alapján: az 50-es memory habsűrűség alacsonynak, a 65-ös közepesnek számít, 80 kg/m3 felett pedig már nagysűrűségű memory matracokról beszélhetünk.

Vásárlói elégedettség és habsűrűség


A fentebb említett matracportál által nagy mintán végzett kutatások teljes mértékben egybevágnak saját tapasztalataimmal. Így a felmérés végeredménye sem lepett meg igazán. A memória matrac tulajdonosok körülbelül ugyanolyan mértékben (kb. 80%) voltak megelégedve matracukkal, függetlenül annak habsűrűségétől!
A kis és nagysűrűségű memory haboknak ugyanis egyaránt vannak előnyeik és hátrányaik. Hiába jobb sok szempontból a nagy sűrűségű memory hab, hátrányai miatt egyáltalán nem kínál magasabb „vásárlói élményt” kevésbé sűrű társainál.

A nagy sűrűségű memory habok


Most nem mennék bele a nyitott sejtcellák mennyiségébe és arra, hogy ez hogyan befolyásolja a különböző sűrűségű memory matracok tulajdonságait, hanem szigorúan a lényegre hagyatkoznék, amiből Ön is sokat profitálhat majd.
A nagysűrűségű memory hab nagyjából 80 kg/m3-nél kezdődik, és annak ellenére hogy számtalan érv szól emellett, a fentebb említett vásárlói elégedettséget is figyelembe véve nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy ez lenne a legjobb. A nagysűrűségű matracokat preferáló forgalmazók mégis elkövetik azt a hibát, hogy ehhez hasonló elhamarkodott kijelentéseket tesznek.
A nagy sűrűségű memory habok alapvetően a legkényelmesebbek, hatékonyabban tehermentesítik a gerincet, mint a kisebb sűrűségűek. Ezeknél érvényesül leginkább a „felhőkön lebegés” érzése, ami a tökéletes súlyelosztás és nyomáspont-mentesítés eredménye. Amennyiben próbált már ilyen memory matracot, tudja miről beszélek.
A hát-, és derékfájdalmakat is az ilyen memory hab használatával lehet legeredményesebben megszüntetni. A 80-95-ös memory habok hőre érzékenyebbek és pontosabban követik a test kontúrját, illetve „viszkorugalmasabbak” ( ha nyomás éri a habot, eredeti pozíciójába lassabban tér vissza), mint az átlagos memória haboknak (ennek köszönhető többek között kényelmessége is).
Minél sűrűbb a hab, annál tovább tartja meg viszkoelasztikus tulajdonságát, vagyis annál tartósabb. A nagy sűrűségű habok élettartama átlagosan 8,5 év (a matracok tartóssága persze sok külső tényező függvénye). A várható hosszabb élettartam ráadásul arra „bátorítja” a forgalmazókat, hogy vállalt garanciaidőt is bővebbre szabják (akár 10-25 év is lehet).
Ami azonban a memory matracoknál általában hátrány, az a nagy sűrűségűeknél hatványozottabban jelenik meg. A sűrű memory hab jóval inkább felmelegszik, mint a normál viszko habok, ez pedig nagyon kellemetlen lehet egy forró nyári éjszakán (nyilván az izzadósabbakat érinti ez a probléma).
A rajta fekvő test mozgását teljesen elnyeli, ami megakadályozza ugyan hogy a gyakran forgolódó fél zavarja a másikat az ágyban, de emiatt akár jelentősen megnehezítheti a mozgást is, ami az idősebb illetve mozgáskorlátozott emberek számára jelenthet problémát.

Kis és közepes sűrűségű memória habok


A legtöbb gyártó és forgalmazó ennek ellenére inkább a normál sűrűségű memory habokat (körülbelül 50 és 70 kg/m3 között) részesíti előnyben, ebben természetesen a kedvezőbb előállítási költség is szerepet játszik, viszont talán ugyanilyen fontos tényező, hogy a nagy többség teljesen elégedett ezekkel.

A kis-, és közepesen sűrű memory hab nem melegszik át annyira, kisebb a súlya, ezért könnyebb kezelni, forgatni. A memory matracoknál tapasztalt „mocsár” érzés is kevésbé jellemző rá, vagyis nem akadályozza a forgolódást annyira, mint nagytestvérei.
Az is igaz azonban, hogy valamelyest elmarad kényelem és formakövetés szempontjából a sűrűbbektől, valamint a nyomáspontokat és az ezekből adódó fájdalmakat is „csak” átlagos mértékben csökkenti.
Lassú visszarugózó képességét is hamarabb veszti el, vagyis némileg rövidebb az élettartama, mint a sűrűbb haboknak. Ez nagyjából 6 év után már markánsan jelentkezhet, de ez korántsem jelenti azt, hogy a memory matrac ne lenne tovább használható, csak már nem lesz olyan kényelmes.

A lenti táblázat olvasásakor vegye figyelembe, hogy az említett előnyök és hátrányok relatívak,csak egymáshoz képest értelmezhetők!

Összefoglalva:


Kis-, közepes sűrűség

Előnyök: Kevésbé melegszik fel; mozgás izoláló hatása átlagos, könnyebb rajta mozogni, „szexbarát”; könnyebb „betörni”, kisebb súly, könnyebb mozgatni, forgatni.
Hátrányok: Rövidebb élettartam (kb. 6 év), rövidebb garanciaidő (5-10 év); átlagos hőérzékenység, kevésbé pontos formakövetés, kényelemre elmarad a nagy sűrűségűektől, kisebb mértékű „lebegés” érzés; fájdalommentesítő hatása átlagos; gyorsabb visszatérési idő.

Nagy sűrűség

Előnyök: Hosszabb élettartam (kb 8,5 év) hosszabb garanciaidő (10-20 év); magasabb hőérzékenység, precízebb formakövetés, nagyobb kényelem, több „felhő-érzés”; a hát-, derék és vállfájdalmakat hatékonyabban mulasztja el; lassabb visszatérési idő.
Hátrányok: Jelentősen átmelegszik, hatékonyan nyeli el a rajta fekvő test mozgásából adódó rezgéseket, ezért bár 100%-os a pontrugalmassága, nehezebb rajta mozogni, nem „szexbarát”; nehezebb „betörni”; nagyobb súly, nehezebb forgatni (egy kétszemélyes matrac súlya akár az 50 kg-ot is elérheti).

Melyiket válassza?


Ha nagyon le akarnám egyszerűsíteni ezt a kérdést, azt mondanám, válasszon legalább 50-es sűrűségű memory matracot, ez már nagy valószínűséggel kielégíti minden igényét. A nagyobb kényelem és némileg hosszabb élettartam egyértelműen a nagy sűrűségű memory matracok mellett szól. Amit viszont mindenképpen érdemes elkerülnie, az a 40 kg/m3-es memória hab, ez mind tartósság, mind kényelem szempontjából elmaradhat a többitől.

Sikeres memory matrac választást kívánunk Önnek!

Forrásaink:

http://www.myfoammattress.net/memory/tempur.html

http://www.sleeplikethedead.com/memory-foam-density.html

https://www.ergoflex.co.uk/guide-to-memory-foam

Címkék


Ezeket olvastad már?
 • Az ÖNÖK és MUNKATÁRSAINK VÉDELMÉBEN! Eljött az idő… Ideiglenesen bezárnak üzleteink -
  2020. március 23. 08:34
  Vásárlóink és Munkatársaink védelmében, hogy 2020.03.21-től Matrackuckó alvásszaküzleteinket határozatlan ideig bezárjuk, így próbálunk hozzájárulni a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásához. Bár a személyes kiszolgálást Vásárlóink és Kollégáink biztonsága érdekében felfüggesztjük, minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy ebben a nehéz időszakban is a tőlünk telhető legnagyobb mértékben rendelkezésre álljunk. Éppen ezért munkatársaink otthoni ügyeletben hétköznaponként 10-18 óra között várják a telefonos megkereséseket, továbbá e-mailben és Facebook Messengeren is állnak az érdeklődők rendelkezésére.
  Matrac Hírek, Matrackuckó Hírek,
 • KORONA VÍRUS ELLENI INTÉZKEDÉSEINK -
  2020. március 17. 12:05
  A koronavírus elleni küzdelemben alvásszaküzleteinkben mindent megteszünk az Önök biztonsága és egészsége védelmében. A kialakult helyzetre való tekintettel megnyitjuk időpontfoglaló rendszerünket, amely lehetővé teszi az alvásszaküzleteink látogatásával kapcsolatos kockázat minimalizálását. Amennyiben most esedékes a matrac, vagy egyéb hálószobai kellék vásárlása, Önnek nem kell lemondania a pihentető alvásélményről, és a személyre szóló profi tanácsadásról. Az online lefoglalt időpontban tanácsadónk kizárólag Önnel foglalkozik. Az időpontfoglalási űrlap >> itt << érhető el. Továbbá a következő intézkedéseket vezettük be: • mellőzzük a kézfogást; • korlátozott nyitva tartással, délután 3 óráig várjuk az érdeklődőket;
  Matrac Hírek, Matrackuckó Hírek, Egészséges Alvás Hírek,
 • Matrac hátfájásra! -
  2019. február 26. 17:38
  Matrac hátfájásra Hátfájás. Manapság olyan népbetegségnek számít, mint az allergia. A lakosság 60-70%-ának keseríti meg mindennapjait a kínzó hátfájdalom, 5-ből 4 ember küzd meg vele életében. Eredete szerteágazó, leggyakoribb okai a különféle gerincbántalmak, emellett a belső szervek gyulladásos és daganatos megbetegedései is okozhatnak áttételeket a gerincoszlopban, de a stressz és depresszió is kiválthatja tüneteit. A hát- és derékfájást okozó gerincpanaszok jelentős része pedig a rosszul megválasztott fekvőhely folyománya.
  Matrac Hírek, Egészséges Alvás Hírek,
 • A memory matracok hátrányai -
  2019. augusztus 14. 17:58
  A memory matracok hátrányai A memory habok szerelmeseinek is megtalátuk a kompromisszumot: az átszellőző Cellpur memory habot! Korábban írtam már a memory matracok előnyeiről, most szólnom kell a hátrányokról, ezekről a szakmabeliek általában nem szeretnek beszélni, az ön számára azonban alapvető fontosságú lesz a matrac kiválasztásakor ezek ismerete. A hagyományos memory matracok legnagyobb hátránya a felmelegedésre való hajlam... De ne szaldjunk ennyire előre... Nézzük meg, miről lesz szó.
  Matrac Hírek,
 • A memory matracok előnyei -
  2019. április 29. 16:14
  A memory matracok előnyei Két részre bontanám a memory matracok előnyös tulajdonságairól szóló írásomat. Az egyiket nevezzük bizonyítottnak, a másik csoportot pedig „véleményes”-nek. Kezdjük tehát azzal, amit az alváskutatók, orvosok (többé-kevésé), gyártók, forgalmazók és általában a nagyközönség is egyértelműen kedvező élettani hatásként ismer el a memóriahabos matracok esetében.
  Matrac Hírek,

Vissza