A memory matracok előnyei

Létrehozva: 2019. április 29. 16:14

memory matrac előnyeA memory matracok előnyei


Két részre bontanám a memory matracok előnyös tulajdonságairól szóló írásomat. Az egyiket nevezzük bizonyítottnak, a másik csoportot pedig „véleményes”-nek.

Kezdjük tehát azzal, amit az alváskutatók, orvosok (többé-kevésé), gyártók, forgalmazók és általában a nagyközönség is egyértelműen kedvező élettani hatásként ismer el a memóriahabos matracok esetében.

A kemény ágybetétekkel szemben a memory matracok sokkalta kényelmesebb és egészségesebb, nyugodtabb és regenerálóbb alvást kínálnak. A különleges, nyomásmentesítő memory habanyag pontról pontra veszi fel a test formáját, a gerinc természetes görbületeit és hajlatait megtartja, és a súlyt egyenletesen osztja el a test felületén, vagyis mind a csigolyákat, mind az izmokat tehermentesíti.

Amerikai felmérések szerint akár felére is csökkentheti a nyomáspontok kialakulását, mely fájdalmakat, szélsőséges esetben pedig fekélyeket is okozhatnak. Az egészséges gerinctartás és kényelem miatt lecsökkenti az éjszakai forgolódások számát. Jó eséllyel előzhetők meg a különféle gerincproblémák és a hátfájás is a memória matraccal (Ezt egyébként a National Sleep Foundation is elismeri).

A következő egzakt, bárki által megtapasztalható előny az energiaelnyelő memória habanyag pontrugalmassága, mely még a többi habmatrachoz képest is feltűnő (a legrosszabb ilyen szempontból a bonell-rugós matrac). A memory anyag felületén szinte nincs is mozgásátvitel, vagyis ott nyomódik csak be, ahol terhelés éri. Amikor tehát az egyik partner mozog a matracon, a másik fél ebből semmit nem érez, és zavartalanul pihenhet.


Memory matrac: antiallergén vagy sem?


A meatka,matracmória habos matrac antiallergén mivolta szerintem egy kicsit viszonylagos, mondom ezt annak ellenére, hogy a vezető külföldi matracportálok ezt gyakorta megemlítik. A hivatkozási alapjuk persze logikus, a nagy sűrűségű, szervetlen rostokból álló habanyagban az (allergiát okozó) poratkák nem, vagy legalábbis jóval nehezebben telepszenek meg.

Az bizonyos, hogy a más alapanyagból készült ágybetétekhez (a legrosszabbak ebből a szempontból a rugósok) képest a memory matracok kisebb eséllyel váltanak ki allergiás és asztmás tüneteket. Ezt pedig mindenképpen előnyként könyvelhetjük el.

Ezeket a korábban említett (több ezer fős mintán elvégzett) felmérések is alátámasztják, melyek körülbelül 80%-os elégedettséget mértek a memory matracot használók körében. Emellett szólnak matrac értékesítés közben szerzett tapasztalataim is.


Memory hab: kétséges előnyök


Csak rébuszokban (inkább érdekességképpen) említeném meg az igencsak kétséges előnyöket.

A hőmérséklet-kiegyenlítő hatás felemlegetését nem tudom komolyan venni, mert való igaz hogy hűvösben egy kicsit kellemesebb a memory habon aludni, hiszen a test felmelegíti azt, de egy forró nyári éjszakán ugyanaz már komoly hátrányt jelenthet.

Azt, hogy halk a memory matrac, nem nyikorog használat közben, nem tudom pontosan hova tenni, ugyanis más típusú matracoknál sem halottam még ezt panaszként (ilyen esetekben az ágykeret nyikorgásáról lehet szó esetleg). Sem tudományos, sem empirikus alapja nincs annak a véleménynek, hogy a memory matrac önmagában, vagy memory párnával használva elmulasztja a horkolást és a légzési problémákat.

Több matracokkal foglalkozó oldal felveti a tartósságot, mint előnyt. Ezzel szemben úgy látom a memory matracok élettartama nagyjából megegyezik a matracokra jellemző átlagosan 6-10 éves élethosszal. Ebben tehát nem tűnnek ki a memóriahabos matracok.


jól szellőző matracvérkeringést segítő
antiallergén matracmemory matrac

Forrásaink:

 • www.webmd.com/sleep-disorders/features/memory-foam-pros-and-cons#1
 • www.webmd.com/sleep-disorders/features/memory-foam-pros-and-cons#2
 • www.webmd.com/sleep-disorders/features/memory-foam-pros-and-cons#3
 • www.memoryfoammattress-guide.org/is-a-memory-foam-mattress-right-for-you/
 • www.newsmax.com/FastFeatures/health-benefits-memory-foam/2010/10/07/id/372965/
 • www.themattressunderground.com/our-articles/memory-foam-pros-and-cons.html
 • www.amerisleep.com/advantages-of-memory-foam-mattresses.html
 • www.sleeplikethedead.com/mattressreview-memory-foam.html
Címkék


Ezeket olvastad már?
 • Matrac hátfájásra! -
  2019. február 26. 17:38
  Matrac hátfájásra Hátfájás. Manapság olyan népbetegségnek számít, mint az allergia. A lakosság 60-70%-ának keseríti meg mindennapjait a kínzó hátfájdalom, 5-ből 4 ember küzd meg vele életében. Eredete szerteágazó, leggyakoribb okai a különféle gerincbántalmak, emellett a belső szervek gyulladásos és daganatos megbetegedései is okozhatnak áttételeket a gerincoszlopban, de a stressz és depresszió is kiválthatja tüneteit. A hát- és derékfájást okozó gerincpanaszok jelentős része pedig a rosszul megválasztott fekvőhely folyománya.
  Matrac Hírek, Egészséges Alvás Hírek,
 • A memory matracok hátrányai -
  2019. augusztus 14. 17:58
  A memory matracok hátrányai A memory habok szerelmeseinek is megtalátuk a kompromisszumot: az átszellőző Cellpur memory habot! Korábban írtam már a memory matracok előnyeiről, most szólnom kell a hátrányokról, ezekről a szakmabeliek általában nem szeretnek beszélni, az ön számára azonban alapvető fontosságú lesz a matrac kiválasztásakor ezek ismerete. A hagyományos memory matracok legnagyobb hátránya a felmelegedésre való hajlam... De ne szaldjunk ennyire előre... Nézzük meg, miről lesz szó.
  Matrac Hírek,
 • Ami nélkül nincs sikeres memory matrac vásárlás: az ideális memory habsűrűség kiválasztása -
  2019. április 30. 11:21
  Ami nélkül nincs sikeres memory matrac választás: az ideális memory habsűrűség kiválasztása Miért fontos a memory habsűrűsége? Blogunkon többször jelentek már meg hiánypótló cikkek, a memory hab sűrűsége is egy ilyen téma, Magyarországon ugyanis igazán komolyan sajnos senki sem foglalkozik ezzel. De miért elengedhetetlen tisztában lennie ezzel a fontos jellemzővel? Azért mert a habsűrűség alapjaiban határozza meg a memory matrac más tulajdonságait is! Vagyis a memória anyag sűrűsége már előre sokat elárul majd a kiszemelt matracról. Az anyag sűrűség mértékegysége kg/m3, és a memory réteg illetve az egész matrac súlyát is befolyásolja. Cikkünk alapját többek között egy jelentős matracportálon megjelent írás adja, mely több mint 7000 memory matrac tulajdonos visszajelzései alapján készült, illetve matrac értékesítés közben szerzett tapasztalatainkat is szeretnénk megosztani benne.
  Matrac Hírek,
 • Matrac webáruházat keres? Biztos? -
  2019. április 29. 16:12
  Matracwebáruház – jó vagy rossz? -Matracot webáruházból? Miért ne? - Gondolnánk először. Manapság már mindent meg lehet venni interneten. A hétvégi bevásárlást is el lehet intézni, de még mindig vannak olyan termékek, amiket meg lehetne vásárolni online, mégsem ajánlott. Hogy miért nem? Mindjárt kiderül!
  Matrac Hírek,
 • Minden, amit a kókusz matracról tudni érdemes -
  2019. április 29. 16:11
  Mi jut az eszünkbe a kókuszmatrac szóról? Nekem elsőre egy brutálisan kemény héjjal rendelkező növény ugrik be, ami durván fejbe kólinthat, mikor a tengerparton heverészek. A kókusz egyik legfontosabb tulajdonsága ugyanis a keménység, amit a legtöbb matracgyártó a kókusz matrac erényeként emel ki. Arról viszont meglehetősen keveset beszélnek, mennyire szeretik a kókuszrostokkal bélelt matracot a penészgombák… Lehetséges, hogy a kókusz matrac mégsem olyan rugalmas és szellőző, ahogyan azt elsőre gondoljuk? (Arról már nem is szólva, hogy a természetes alapanyagból készülő bio-kókusz matrac is a mese kategóriába tartozik. Csak arra jó, hogy a matrac professzionálisabbnak tűnjön tőle). Pont itt van az ideje, hogy bemutassuk a kókusz matrac árnyoldalait! Figyelem! Szókimondó vélemény következik!
  Matrac Hírek,

Vissza