A memory matracok hátrányai

Létrehozva: 2017. október 24. 21:22

A memory matracok hátrányai

Fontos információ azoknak, akik nem tudták, hogy a memory annyira szellőzik, mint egy nejlon zacskó.Korábban írtam már a memory matracok előnyeiről, most szólnom kell a hátrányokról, ezekről a szakmabeliek általában nem szeretnek beszélni, az ön számára azonban alapvető fontosságú lesz a matrac kiválasztásakor ezek ismerete.

A hagyományos memory matracok legnagyobb hátránya a felmelegedésre való hajlam... De ne szaldjunk ennyire előre... Nézzük meg, miről lesz szó.Tartalomjegyzék:


Memóriahabos matracok legnagyobb hátránya


A memória hab hőre és nyomásra érzékeny, a test hőmérsékletének és súlyának megfelelően fellágyul – a test kontúrjait precízen követve tehermentesíti a gerincet és az izmokat –, ebből a tulajdonságából viszont egyenesen következik sajnos, hogy amikor a hálószobában uralkodó hőmérséklet magasabb, akkor ez a habanyag kimondottan meleg lehet használójának (a normál habszivacstól és hideg habtól nagyobb sűrűségű memory hab ráadásul még rosszabbul is szellőzik).

Ez a hátrány nyilván szubjektív, az izzadósabb embereket érinti inkább, nekik viszont ezért nagyon komoly hátrány lehet egy meleg nyári éjszakán a memory matrac használata. Matrac tanácsadás közben gyakran találkozom ezzel a problémával (10-ből nagyjából 3 vásárló érdeklődött ez iránt), míg amerikai matracszakértők szerint a memory matrac tulajdonosok 10-15%-át érinti ez a probléma.A Cellpur memóriahabos matrac átszellőzik.
A Cellpur memory hab tökéletesen átszellőzik!


Minél sűrűbb a memory matrac, annál jobban melegszik
, a nálunk átlagos, 50 kg/m3-es sűrűségű tehát egy kicsivel praktikusabb (tényleg csak kicsivel), mint a nagy sűrűségűek (80-95 kg/m3). Az előbb említett amerikai felmérés szerint az alacsonyabb sűrűségű memory matracot használók 5%-a érzi ezt problémának, míg a nagy sűrűségű ágybetéttel rendelkezők 10-15%-a.

A hagyományostól eltérő memory gél vagy növényi alapú memory hab akár 25%-al is hűvösebb lehet – (egyes vélemények szerint a puhább memory hab jobban melegszik, mint a keményebbek).

De ha félredobjuk a százalékokat, akkor kimondhatjuk: a memóriahabos matracok annyira nem szellőznek, hogy ha beletemetjük az arcunkat, akkor megfulladunk. Próbálja ki nyugodtan.


Memóriahabos matrac izzadás
Szegény Lufi is izzad, mint a ló, mert hagyományos memóriahabos matracon fekszik... :)


Ráadásul más matracoktól eltérően a memória matracot „szokni kell”, a lassan fellágyuló, süppedő memory hab olyanoknál akik először fekszenek ilyenre furcsa, kissé „mocsár szerű” érzetet kelt. Van aki ezt az érzést szereti - mert számukra kényelmes -, míg mások a falra másznak tőle. Ez ízlés kérdése.

A memory matracok melegedésére többféle megoldás is létezik. A legtöbb ilyen módszer nem oldja meg a szellőzést, inkább arra kínálnak megoldást, hogy lassabban melegedjenek fel.

A tökéletesen átszellőző memóriahabos matrac: Cellpur

Van azonban megoldás azok számára is, akik nem szeretnének lemondani a memory matracok által nyújtott kényelemről és formakövetésről. Az osztrák Eurofoam különleges szabadalma, a Cellpur memory hab, amely száz százalékosan átszellőzik. Mutatok róla egy videót, hogy milyen szuperül járja át a levegő.


Memóriahabok tesztje.

A Cellpur habok különleges tulajdonsága, hogy olyat tudnak, amit 100-ból 99 memória matrac nem. Nem fulladunk bele... A videó mindent elmond a hab nagyszerűségéről. Magyarországon kizárólag a Matrackuckó üzleteiben lehet megvásárolni a Cellpur habokat...


Memory matrac vélemények

Többféle vélemény is kering az interneten a hasonló ágybetétekről, de a legtöbben talán a süppedékenységüket emelik ki, mint negatív tényezőt. A kezdeti „barátságtalan” süppedés megszokható, vannak azonban emberek, akiknek egyszerűen „nem jön be” a memory hab. A panasz ilyenkor arra irányul, hogy ez a különleges, energiaelnyelő tulajdonsággal rendelkező habanyag akadályozza mozgásukat (ezért sajnos a memory matrac nem igazán „szex barát”).


Ezt már mint valóban létező hátrányt tarthatjuk számon. :) A nagy sűrűségű memória habra ez még inkább jellemző, mint alacsony és közepesen sűrű társainál. Ehhez azonban hozzá kell tennem, a memory hab a testre ható nyomáspontok megszűntetésével lecsökkenti a forgolódások számát, ezért a matracon való gyakori mozgás nehezen értelmezhető probléma.


A memory hab sokféle komponensből áll össze. Ebből eredő probléma, hogy a frissen kibontott memóriahabos ágymatracok kellemetlen szagot bocsáthatnakanak ki magukból. Ezért a Sleep Products Safety Council 24 órás szellőzetése javasol a használat előtt. A szag legrosszabb esetben néhány hét alatt szűnik meg teljesen, de ezt csak a legérzékenyebb orrú személyek veszik észre. Az elmúlt 10 évben nálunk összesen 4 erre vonatkozó panasz volt. Szóval némileg marginálisnak tartom ezt a jelenséget, vásárlóink inkább memory párnáknál kapcsolatban jelezték.

Meddig bírja a memory matrac?

memória matrac strapabírás
A matracán is meglátszik a kor


A matracok élettartama több szempontból is vitás kérdés, van aki érzékeny ágybetétje puhulására, és már 3-4 év után érzi azt, mások vígan használják 15-20 évig matracukat mindenféle probléma nélkül. Az átlagos élethossz a matracoknál 6-8 év. A memory matracok tartósság szempontjából nem jobbak de nem is rosszabbak más matracoknál.


Egy azonban vitathatatlan, a viszkoelasztikus memória anyag a lassú visszarugózó képességét az évek során fokozatosan elveszíti (ezt nevezzük természetes elhasználódásnak), ez persze nem jelenti azt, hogy nem lesz használható, csak elkezd hasonlítani a normál habokhoz).


Itt viszont már előny a magas sűrűség, ezek ugyanis tovább megőrzik ezt a különleges tulajdonságot, az átlagos élettartam ezeknél 8,5 év, míg az alacsonyan és közepesen sűrűknél ez kb. 6-7 esztendő.

Ezek mellett a magasabb árfekvést, nehezebb súlyt és mozgathatóságot szokták még emlegetni hátrányként a vásárlók.

Milyen memóriahabos matracot vegyek?

Az ideális memory matrac átszellőzik. Tudom, hogy sokadszor mondom el, de a hagyományos memória matrac nem szellőzik át. Mindig meg kell kérdezni az üzletben az eladót, hogy átszellőzik-e a matracuk. Sőt. Érdemes tesztelni is, mert a legtöbben nem fogják tudni a helyes választ.

Fontos az is, hogy a matrac megfelelően kövesse testünk formáját. Azért, mert egy bármilyen alapanyagra rávágunk 3-4-5 centi visco habot (így is szokták nevezni), még nem lesz feltétlenül formaköcető. A tökéletes formakövetéshez ugyanis arra is szükségünk van, hogy az alaphab kövesse testünk vonalait. Ezt azonab ezeknél a keményebb anyagoknál csak úgy lehet elérni, ha formára vágjuk - másnéven zónázzuk - őket.

memóriahabos matrac alátámasztás
Az sem mindegy, hogy mi van a memory réteg alatt...


Erre azért van szükség, mert a memóriahab ugyan szépen követ formát, de nem nagyon támaszt alá - vagy igen, de akkor egészen más minőségű és sűrűségű habról beszélünk, ami árban kétszeres vagy akár többszörös szorzót is jelent. Szóval nem éri meg.


A sűrűségről már beszéltünk néhány szóban. Magyarországon az 50 kg/m3-as sűrűség az elfogadott. Ami ennél gyengébb, ott jelentősen gyengébb minőségről beszélünk.

Ha a fenti tanácsokat követi, akkor biztos vagyok benne, hogy megtalálja az ön számára legkomfortosabb matracot. Köszönjük a figyelmét.

Ossza meg cikkünket Facebookon is!

Hol vegyek memory matracot?

Mindenképpen olyan helyen érdemes vásárolni, ahol a matracokat ki lehet próbálni, mielőtt hazavisszük őket. Érdemes több üzletet is végiglátogatni, hogy tisztában legyünk a kínálattal.

Persze nyugodt szívvel ajánlom a Matrackuckó memóriahabos matracait. :) Sima memory, zónázott, nagyrugalmasságú, tökéletesen átszellőző Cellpur... Bármiből választhat. Ráadásul matracaink mellé akár pénzvisszafizetési garanciát is igénybe vehet.

Nézze meg memory matracainkat ide kattintva!


Forrásaink:

 • Saját magam. (7 év matrackereskedelemben eltöltött tapasztalat, néhány ezer eladott matrac.)
 • www.webmd.com/sleep-disorders/features/memory-foam-pros-and-cons#1
 • www.webmd.com/sleep-disorders/features/memory-foam-pros-and-cons#2
 • www.webmd.com/sleep-disorders/features/memory-foam-pros-and-cons#3
 • www.memoryfoammattress-guide.org/is-a-memory-foam-mattress-right-for-you/
 • www.newsmax.com/FastFeatures/health-benefits-memory-foam/2010/10/07/id/372965/
 • www.themattressunderground.com/our-articles/memory-foam-pros-and-cons.html
 • www.amerisleep.com/advantages-of-memory-foam-mattresses.html
 • www.sleeplikethedead.com/mattressreview-memory-foam.html
Címkék


Ezeket olvastad már?
 • Matrac hátfájásra! -
  2019. február 26. 17:38
  Matrac hátfájásra Hátfájás. Manapság olyan népbetegségnek számít, mint az allergia. A lakosság 60-70%-ának keseríti meg mindennapjait a kínzó hátfájdalom, 5-ből 4 ember küzd meg vele életében. Eredete szerteágazó, leggyakoribb okai a különféle gerincbántalmak, emellett a belső szervek gyulladásos és daganatos megbetegedései is okozhatnak áttételeket a gerincoszlopban, de a stressz és depresszió is kiválthatja tüneteit. A hát- és derékfájást okozó gerincpanaszok jelentős része pedig a rosszul megválasztott fekvőhely folyománya.
  Matrac Hírek, Egészséges Alvás Hírek,
 • Újabb innováció a Matrackuckótól! Bemutatkozik a Celebration Álommatrac család. -
  2017. szeptember 27. 14:25
  Ismét nagy lépést tett a Matrackuckó, hogy még tökéletesebb megoldást kínáljanak a tökéletes alvást kereső, egészségtudatos vásárlók számára. A párok, házastársak legtöbbször eltérő testfelépítéssel rendelkeznek és ebből adódóan más típusú matracra van szükségük, hogy gerincük megfelelő alátámasztást kapjon és kipihenten ébredjenek reggelente.
  Matrac Hírek, Egészséges Alvás Hírek, Matrackuckó Hírek,
 • Mi az az ortopéd matrac? -
  2017. szeptember 26. 14:11
  Ortopéd matrac, a városi legenda Ha bemegyünk egy olyan boltba, ahol vannak matracok is, akkor azt vehetjük észre, hogy az összes matracra ráírják, hogy ez bizony egy ortopéd matrac. A valóságban viszont ez kifejezés először kizárólag a marketingesek szótárában jelent meg. Sokunk fejében felmerülhet a kérdés - teszem hozzá jogosan -, hogy akkor miért írják rá? Talán át akarnak verni minket? Nem kell rögtön felháborodni, csak le kell ülni a gép elé, és utánanézni a dolognak. Segítségképen itt is van mindjárt néhány hasznos információ, amit az „úgynevezett” ortopéd matracokról tudni kell.
  Matrac Hírek,
 • Földre rakná a matracot? Előbb olvassa el ezt! -
  2017. szeptember 26. 14:07
  Lerakható a matrac a földre? Régebben a matracokkal foglalkozó gyártók és forgalmazók elhitették – hogy miért, arra a cikk végén választ kapunk - az emberekkel, hogy a matrac a földre nem kerülhet, így nem is csoda, hogy manapság már nagyon sokan úgy kérdeznek rá, hogy ha a földre nem lehet rakni, akkor mi kell alá?
  Matrac Hírek,
 • Telefon az ágyban! -
  2017. szeptember 26. 14:01
  A telefon nem az ágyba való Manapság, amióta belépett az életünkbe az okostelefon, az emberek többsége telefonnal kel és fekszik. Ez azt jelenti, hogy miután felkel az az első dolga, hogy megnézi a telefonján, hogy hány óra van, kapott-e e-mailt, estleg SMS-t. Ugyanez történik este is, csak akkor persze fordított sorrendben – lefekvés előtt. A többség tehát az ágyban is használja a mobilját. Telefonon keresztül sokkal több információ jut el az agyunkig, mint amennyit az képes feldolgozni. Ennek hatására a való életben velünk történő dolgokra kevésbé tudunk koncentrálni, lankad a figyelmünk, ezért rosszul teljesítünk a munkában, esetleg az iskolában is.
  Matrac Hírek,

Vissza