Telefon az ágyban!

Létrehozva: 2017. szeptember 26. 14:01

A telefon nem az ágyba való


Manapság, amióta belépett az életünkbe az okostelefon, az emberek többsége telefonnal kel és fekszik. Ez azt jelenti, hogy miután felkel az az első dolga, hogy megnézi a telefonján, hogy hány óra van, kapott-e e-mailt, estleg SMS-t. Ugyanez történik este is, csak akkor persze fordított sorrendben – lefekvés előtt. A többség tehát az ágyban is használja a mobilját.

Telefonon keresztül sokkal több információ jut el az agyunkig, mint amennyit az képes feldolgozni. Ennek hatására a való életben velünk történő dolgokra kevésbé tudunk koncentrálni, lankad a figyelmünk, ezért rosszul teljesítünk a munkában, esetleg az iskolában is.

De miért ne vigyünk mobilt az ágyba?

Rengeteg ember tisztában van azzal, hogy ha a telefont lefekvés előtt is használjuk, az rossz hatással van ránk, de ennek ellenére sokan rendszeresen ezt teszik. Én is ezek között az emberek között vagyok, és ha bárki megkérdezné tőlem, hogy miért csinálom ezt, ha egyszer tudom a hatását, nem tudnék rá egyértelmű, egyenes választ adni.


Nem a párna alá valóTerelném a témát, vagy kifogásokat keresnék, mint például, hogy a telefonom az ébresztőórám, és ezért elkerülhetetlen, hogy a közelemben legyen alvás közben. Hiszen, ha nem lenne az ágyamban, akkor esetleg nem hallanám meg az ébresztést, és elaludnék, amit ugye bár senki nem akar. A legtöbb ember biztonsági szempontból tartja a telefonját az ágyában.

Egy másik kifogás lehet akár az is, hogy nem akarjuk elmulasztani a fontos hívásokat, estleg nem akarunk lemaradni a fontos dolgokról.

Én még egy kifogást emelnék ki, ez pedig az, hogy vannak olyan emberek, akik csak úgy tudnak elaludni, ha zenét hallgatnak, megnyugtatja őket.

Erre a három indokra van megoldás, méghozzá nem is olyan bonyolult:

Kezdjük rögtön az ébresztőórával. A telefonnak nem feltétlenül kell velünk aludni, ahhoz, hogy felébredjünk a csörgésére. A mobilt kellő távolságra kell elhelyezni az ágytól, fel kell tekerni a hangerőt maximumra, és kész. Ráadásul az a kis nyavajás csak akkor hagyja abba a zörgést, ha kikapcsoljuk. Ehhez viszont fel kell kelnünk az ágyunkról, és oda kell baktatni a telefonhoz. Viszont, ha már egyszer kikeltünk az ágyból, akkor könnyebben rá tudjuk venni magunkat arra, hogy ne feküdjünk vissza. Ez a módszer akkor is nagyon hatásos, ha annyira azért nem életbevágó az ébredés – értsd: könnyen elcsábulnánk még egy kis alvásra - de azért nem ártana, ha kikecmeregnénk az ágyból.

A második indok az volt, hogy fontos üzeneteket várunk, és ezért van a telefon az ágyban. Ilyenkor érdemes kikapcsolni minden olyan értesítést, amire nincs szükségünk. Ezzel megelőzzük azt, hogy az éjszaka közepén arra riadjunk fel, hogy kaptunk egy e-mailt, valamilyen akcióról. De az sem biztos, hogy minden részegen küldött Messenger üzenetről azonnal tudnunk kell...

A harmadik indokra, avagy a zenehallgatásra van egy nagyon egyszerű megoldás. A bluetooth-os fülhallgató. Bekapcsolja a telefonján a zenét, majd elhelyezi a készüléket a szoba másik végében, így ön nyugodtan alhat, úgy, hogy a telefon egyik káros hatása se éri önt.

Miért ne vigyük a mobilt az ágyba?


A következő néhány sorban említünk néhány olyan indokot, amiért nem érdemes az ágyban tartani a telefont. Higgye el, ezek után ön is kétszer meg fogja gondolni a dolgot.

Alvási gondokhoz vezethet:
Minden elektromos készülék, amelynek van képernyője, megzavarhatja a szervezetünket és emiatt rosszul is alhatunk. Egy bizonyos hormon, a melatonin felelős azért, hogy a kellő időpontban álmosak legyünk. Ennek a hormonnak talán az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy csak sötétben termelődik.
Amennyiben elalvás előtt sokat bámuljuk a monitort, akkor az abból érkező kék fény miatt a hormonháztartásunk fel is borulhat, mivel a szervezetünk úgy érzékeli, hogy világos van, ezért még nem kell aludni.

• Lángra is kaphat:
Nem is olyan régen tele volt minden azzal a hírrel, hogy egy híres cég egyik mobiltelefonja kigyulladt, esetleg felrobbant, de ez sajnos nem csak a hibás darabokkal fordulhat elő. Ha betesszük a párna alá a telefonunk, annak az akkumulátora annyira felmelegedhet, hogy akár ki is gyulladhat. A tűz nem játék, főleg, ha a fejünk alatt keletkeznek a lángok.

• Egészségkárosító:
Egyes kutatók szerint a telefon sokszori használata előmozdíthatja bizonyos daganatok előfordulását. Ez az elmélet megosztja a tudósokat, de azért a biztonság kedvéért párna helyett ne a telefont rakjuk a fejünk alá.

• Rongálhatja a szemet:
Egy angol orvosi lapban, a New England Journal of Medicine-ben található egy cikk, ami bizonyítja, hogy a mobilból érkező fény akár átmeneti vakságot is okozhat. Ez főleg azoknál figyelhető meg, akik lefekvés után az ágyban is használják a telefont.

Összeségében én azt javaslom, hogy messziről kerüljék el azt, hogy az ágyban is használják a telefont. Az ágy alvásra és egyéb más kellemes tevékenységekre való, nem pedig arra, hogy ott nyomkodjuk készülékünket. Alvás előtt már el kell engedni a napot, nem pedig új ingereket szerezni. Foglalkozzunk inkább egymással.

Ha egyetért a cikkben leírtakkal, kérjük ossza meg, hogy mindenki tisztában legyen vele: nem egészséges mobillal a fejünk alatt aludni.

Címkék


Ezeket olvastad már?
 • Matrac hátfájásra! -
  2019. február 26. 17:38
  Matrac hátfájásra Hátfájás. Manapság olyan népbetegségnek számít, mint az allergia. A lakosság 60-70%-ának keseríti meg mindennapjait a kínzó hátfájdalom, 5-ből 4 ember küzd meg vele életében. Eredete szerteágazó, leggyakoribb okai a különféle gerincbántalmak, emellett a belső szervek gyulladásos és daganatos megbetegedései is okozhatnak áttételeket a gerincoszlopban, de a stressz és depresszió is kiválthatja tüneteit. A hát- és derékfájást okozó gerincpanaszok jelentős része pedig a rosszul megválasztott fekvőhely folyománya.
  Matrac Hírek, Egészséges Alvás Hírek,
 • Újabb innováció a Matrackuckótól! Bemutatkozik a Celebration Álommatrac család. -
  2017. szeptember 27. 14:25
  Ismét nagy lépést tett a Matrackuckó, hogy még tökéletesebb megoldást kínáljanak a tökéletes alvást kereső, egészségtudatos vásárlók számára. A párok, házastársak legtöbbször eltérő testfelépítéssel rendelkeznek és ebből adódóan más típusú matracra van szükségük, hogy gerincük megfelelő alátámasztást kapjon és kipihenten ébredjenek reggelente.
  Matrac Hírek, Egészséges Alvás Hírek, Matrackuckó Hírek,
 • Mi az az ortopéd matrac? -
  2017. szeptember 26. 14:11
  Ortopéd matrac, a városi legenda Ha bemegyünk egy olyan boltba, ahol vannak matracok is, akkor azt vehetjük észre, hogy az összes matracra ráírják, hogy ez bizony egy ortopéd matrac. A valóságban viszont ez kifejezés először kizárólag a marketingesek szótárában jelent meg. Sokunk fejében felmerülhet a kérdés - teszem hozzá jogosan -, hogy akkor miért írják rá? Talán át akarnak verni minket? Nem kell rögtön felháborodni, csak le kell ülni a gép elé, és utánanézni a dolognak. Segítségképen itt is van mindjárt néhány hasznos információ, amit az „úgynevezett” ortopéd matracokról tudni kell.
  Matrac Hírek,
 • Földre rakná a matracot? Előbb olvassa el ezt! -
  2017. szeptember 26. 14:07
  Lerakható a matrac a földre? Régebben a matracokkal foglalkozó gyártók és forgalmazók elhitették – hogy miért, arra a cikk végén választ kapunk - az emberekkel, hogy a matrac a földre nem kerülhet, így nem is csoda, hogy manapság már nagyon sokan úgy kérdeznek rá, hogy ha a földre nem lehet rakni, akkor mi kell alá?
  Matrac Hírek,
 • Kigödrösödött a matrac? -
  2017. szeptember 26. 14:00
  Így kerülje el, hogy kigödrösödjön a matraca Senki nem szereti a kigödrösödött matracokat, de sajnos előbb utóbb minden ágybetét ebben az állapotban végzi. Azonban, ha betart néhány egyszerű és hasznos szabályt, akkor akár évekkel is meghosszabbíthatja matraca élettartalmát, mivel a kigödrösödés később következik be.
  Matrac Hírek,

Vissza