Telefon az ágyban!

Létrehozva: 2017. szeptember 26. 14:01

A telefon nem az ágyba való


Manapság, amióta belépett az életünkbe az okostelefon, az emberek többsége telefonnal kel és fekszik. Ez azt jelenti, hogy miután felkel az az első dolga, hogy megnézi a telefonján, hogy hány óra van, kapott-e e-mailt, estleg SMS-t. Ugyanez történik este is, csak akkor persze fordított sorrendben – lefekvés előtt. A többség tehát az ágyban is használja a mobilját.

Telefonon keresztül sokkal több információ jut el az agyunkig, mint amennyit az képes feldolgozni. Ennek hatására a való életben velünk történő dolgokra kevésbé tudunk koncentrálni, lankad a figyelmünk, ezért rosszul teljesítünk a munkában, esetleg az iskolában is.

De miért ne vigyünk mobilt az ágyba?

Rengeteg ember tisztában van azzal, hogy ha a telefont lefekvés előtt is használjuk, az rossz hatással van ránk, de ennek ellenére sokan rendszeresen ezt teszik. Én is ezek között az emberek között vagyok, és ha bárki megkérdezné tőlem, hogy miért csinálom ezt, ha egyszer tudom a hatását, nem tudnék rá egyértelmű, egyenes választ adni.


Nem a párna alá valóTerelném a témát, vagy kifogásokat keresnék, mint például, hogy a telefonom az ébresztőórám, és ezért elkerülhetetlen, hogy a közelemben legyen alvás közben. Hiszen, ha nem lenne az ágyamban, akkor esetleg nem hallanám meg az ébresztést, és elaludnék, amit ugye bár senki nem akar. A legtöbb ember biztonsági szempontból tartja a telefonját az ágyában.

Egy másik kifogás lehet akár az is, hogy nem akarjuk elmulasztani a fontos hívásokat, estleg nem akarunk lemaradni a fontos dolgokról.

Én még egy kifogást emelnék ki, ez pedig az, hogy vannak olyan emberek, akik csak úgy tudnak elaludni, ha zenét hallgatnak, megnyugtatja őket.

Erre a három indokra van megoldás, méghozzá nem is olyan bonyolult:

Kezdjük rögtön az ébresztőórával. A telefonnak nem feltétlenül kell velünk aludni, ahhoz, hogy felébredjünk a csörgésére. A mobilt kellő távolságra kell elhelyezni az ágytól, fel kell tekerni a hangerőt maximumra, és kész. Ráadásul az a kis nyavajás csak akkor hagyja abba a zörgést, ha kikapcsoljuk. Ehhez viszont fel kell kelnünk az ágyunkról, és oda kell baktatni a telefonhoz. Viszont, ha már egyszer kikeltünk az ágyból, akkor könnyebben rá tudjuk venni magunkat arra, hogy ne feküdjünk vissza. Ez a módszer akkor is nagyon hatásos, ha annyira azért nem életbevágó az ébredés – értsd: könnyen elcsábulnánk még egy kis alvásra - de azért nem ártana, ha kikecmeregnénk az ágyból.

A második indok az volt, hogy fontos üzeneteket várunk, és ezért van a telefon az ágyban. Ilyenkor érdemes kikapcsolni minden olyan értesítést, amire nincs szükségünk. Ezzel megelőzzük azt, hogy az éjszaka közepén arra riadjunk fel, hogy kaptunk egy e-mailt, valamilyen akcióról. De az sem biztos, hogy minden részegen küldött Messenger üzenetről azonnal tudnunk kell...

A harmadik indokra, avagy a zenehallgatásra van egy nagyon egyszerű megoldás. A bluetooth-os fülhallgató. Bekapcsolja a telefonján a zenét, majd elhelyezi a készüléket a szoba másik végében, így ön nyugodtan alhat, úgy, hogy a telefon egyik káros hatása se éri önt.

Miért ne vigyük a mobilt az ágyba?


A következő néhány sorban említünk néhány olyan indokot, amiért nem érdemes az ágyban tartani a telefont. Higgye el, ezek után ön is kétszer meg fogja gondolni a dolgot.

Alvási gondokhoz vezethet:
Minden elektromos készülék, amelynek van képernyője, megzavarhatja a szervezetünket és emiatt rosszul is alhatunk. Egy bizonyos hormon, a melatonin felelős azért, hogy a kellő időpontban álmosak legyünk. Ennek a hormonnak talán az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy csak sötétben termelődik.
Amennyiben elalvás előtt sokat bámuljuk a monitort, akkor az abból érkező kék fény miatt a hormonháztartásunk fel is borulhat, mivel a szervezetünk úgy érzékeli, hogy világos van, ezért még nem kell aludni.

• Lángra is kaphat:
Nem is olyan régen tele volt minden azzal a hírrel, hogy egy híres cég egyik mobiltelefonja kigyulladt, esetleg felrobbant, de ez sajnos nem csak a hibás darabokkal fordulhat elő. Ha betesszük a párna alá a telefonunk, annak az akkumulátora annyira felmelegedhet, hogy akár ki is gyulladhat. A tűz nem játék, főleg, ha a fejünk alatt keletkeznek a lángok.

• Egészségkárosító:
Egyes kutatók szerint a telefon sokszori használata előmozdíthatja bizonyos daganatok előfordulását. Ez az elmélet megosztja a tudósokat, de azért a biztonság kedvéért párna helyett ne a telefont rakjuk a fejünk alá.

• Rongálhatja a szemet:
Egy angol orvosi lapban, a New England Journal of Medicine-ben található egy cikk, ami bizonyítja, hogy a mobilból érkező fény akár átmeneti vakságot is okozhat. Ez főleg azoknál figyelhető meg, akik lefekvés után az ágyban is használják a telefont.

Összeségében én azt javaslom, hogy messziről kerüljék el azt, hogy az ágyban is használják a telefont. Az ágy alvásra és egyéb más kellemes tevékenységekre való, nem pedig arra, hogy ott nyomkodjuk készülékünket. Alvás előtt már el kell engedni a napot, nem pedig új ingereket szerezni. Foglalkozzunk inkább egymással.

Ha egyetért a cikkben leírtakkal, kérjük ossza meg, hogy mindenki tisztában legyen vele: nem egészséges mobillal a fejünk alatt aludni.

Címkék


Ezeket olvastad már?
 • Az ÖNÖK és MUNKATÁRSAINK VÉDELMÉBEN! Eljött az idő… Ideiglenesen bezárnak üzleteink -
  2020. március 23. 08:34
  Vásárlóink és Munkatársaink védelmében, hogy 2020.03.21-től Matrackuckó alvásszaküzleteinket határozatlan ideig bezárjuk, így próbálunk hozzájárulni a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozásához. Bár a személyes kiszolgálást Vásárlóink és Kollégáink biztonsága érdekében felfüggesztjük, minden erőnkkel azon dolgozunk, hogy ebben a nehéz időszakban is a tőlünk telhető legnagyobb mértékben rendelkezésre álljunk. Éppen ezért munkatársaink otthoni ügyeletben hétköznaponként 10-18 óra között várják a telefonos megkereséseket, továbbá e-mailben és Facebook Messengeren is állnak az érdeklődők rendelkezésére.
  Matrac Hírek, Matrackuckó Hírek,
 • KORONA VÍRUS ELLENI INTÉZKEDÉSEINK -
  2020. március 17. 12:05
  A koronavírus elleni küzdelemben alvásszaküzleteinkben mindent megteszünk az Önök biztonsága és egészsége védelmében. A kialakult helyzetre való tekintettel megnyitjuk időpontfoglaló rendszerünket, amely lehetővé teszi az alvásszaküzleteink látogatásával kapcsolatos kockázat minimalizálását. Amennyiben most esedékes a matrac, vagy egyéb hálószobai kellék vásárlása, Önnek nem kell lemondania a pihentető alvásélményről, és a személyre szóló profi tanácsadásról. Az online lefoglalt időpontban tanácsadónk kizárólag Önnel foglalkozik. Az időpontfoglalási űrlap >> itt << érhető el. Továbbá a következő intézkedéseket vezettük be: • mellőzzük a kézfogást; • korlátozott nyitva tartással, délután 3 óráig várjuk az érdeklődőket;
  Matrac Hírek, Matrackuckó Hírek, Egészséges Alvás Hírek,
 • Matrac hátfájásra! -
  2019. február 26. 17:38
  Matrac hátfájásra Hátfájás. Manapság olyan népbetegségnek számít, mint az allergia. A lakosság 60-70%-ának keseríti meg mindennapjait a kínzó hátfájdalom, 5-ből 4 ember küzd meg vele életében. Eredete szerteágazó, leggyakoribb okai a különféle gerincbántalmak, emellett a belső szervek gyulladásos és daganatos megbetegedései is okozhatnak áttételeket a gerincoszlopban, de a stressz és depresszió is kiválthatja tüneteit. A hát- és derékfájást okozó gerincpanaszok jelentős része pedig a rosszul megválasztott fekvőhely folyománya.
  Matrac Hírek, Egészséges Alvás Hírek,
 • A memory matracok hátrányai -
  2019. augusztus 14. 17:58
  A memory matracok hátrányai A memory habok szerelmeseinek is megtalátuk a kompromisszumot: az átszellőző Cellpur memory habot! Korábban írtam már a memory matracok előnyeiről, most szólnom kell a hátrányokról, ezekről a szakmabeliek általában nem szeretnek beszélni, az ön számára azonban alapvető fontosságú lesz a matrac kiválasztásakor ezek ismerete. A hagyományos memory matracok legnagyobb hátránya a felmelegedésre való hajlam... De ne szaldjunk ennyire előre... Nézzük meg, miről lesz szó.
  Matrac Hírek,
 • Ami nélkül nincs sikeres memory matrac vásárlás: az ideális memory habsűrűség kiválasztása -
  2019. április 30. 11:21
  Ami nélkül nincs sikeres memory matrac választás: az ideális memory habsűrűség kiválasztása Miért fontos a memory habsűrűsége? Blogunkon többször jelentek már meg hiánypótló cikkek, a memory hab sűrűsége is egy ilyen téma, Magyarországon ugyanis igazán komolyan sajnos senki sem foglalkozik ezzel. De miért elengedhetetlen tisztában lennie ezzel a fontos jellemzővel? Azért mert a habsűrűség alapjaiban határozza meg a memory matrac más tulajdonságait is! Vagyis a memória anyag sűrűsége már előre sokat elárul majd a kiszemelt matracról. Az anyag sűrűség mértékegysége kg/m3, és a memory réteg illetve az egész matrac súlyát is befolyásolja. Cikkünk alapját többek között egy jelentős matracportálon megjelent írás adja, mely több mint 7000 memory matrac tulajdonos visszajelzései alapján készült, illetve matrac értékesítés közben szerzett tapasztalatainkat is szeretnénk megosztani benne.
  Matrac Hírek,

Vissza