Biomatrac – minden a latex és kókusz matracokról

- avagy tényleg "bio" matrac a biomatrac?

Tényleg bio a biomatrac? Mik az előnyei, illetve a hátrányai a kókuszból és latexből készült matracoknak? Mire a cikk végére ér, teljesen képben lesz! Vigyázat, hosszú, részletes írás!

Tartalomjegyzék:

Tényleg olyan természetesek a biomatracok?


Régebben (persze még most is) nagy divat volt, hogy mindenki megpróbált organikus alapanyagokból készített ételeket és italokat vásárolni. Nos, ez a divat bevette magát a matraciparba is. Mindenki a természetes anyagból készült matracokat kereste, akár jó volt neki akár nem. Ezzel természetesen nincs is semmi baj. A természetes alapanyagokból készült termékek jók, de azért akadnak közöttük olyanok is, amelyek talán annyira mégsem. :)


Matracokról beszélgettünk a fogyasztóvédőkkel.


A probléma az volt, hogy amikor ez a divat elkezdődött a matracok terén, néhány gyártó és kereskedő kihasználva a lehetőséget, hirdetés és eladás szempontjából nem a biomatracok előnyeinek és tulajdonságainak a megismertetését tűzték ki célul, hanem azt emelték ki, hogy ezek bizony 100%-ig olyan anyagból készültek, amiket maga a természet adott nekünk. Hogy miért? Mert ezt akarták hallani az emberek. Így volt könnyen eladható.

És ez pontosan azért volt probléma, mert nem volt teljes mértékben igaz. Se a latex se a kókusz matracok nem készülnek teljesen, 100%-ig természetes anyagból. Egyszerűen nem készülhetnek csak abból, mert akkor nem lehetne őket arra használni, amire ki lettek találva. A következő sorokban részletesebben is elmagyarázzuk, hogy miért is nem 100% az a 100%...

Milyen latexből készült biomatracok léteznek?


A latex az az anyag, amit a gumifa, vagy másik nevén a kaucsukfa törzséből nyernek ki. Ez a tejes kinézetű ragadós massza egy az egyben természetes eredetű.

Készül a latex biomatrac
Ott csepeg a latex. :)


Logikusan nézve a helyzetet, szerintem mindenkinek a fejében megvan az az anyag, amit latexnek neveznek. Élőben nem hiszem, hogy sokan látták volna, de a tévében, ha nézünk néha-néha természetfilmeket, akkor már láthattuk. Na már most ezt az anyagot én személy szerint nem tudom elképzelni, matracként, főleg nem eredeti formájában. Ahhoz, hogy ágybetétként lehessen használni, át kell alakítani, amit egy olyan anyaggal tesznek meg, amit sehogy se lehet természetesnek nevezni. Ugyanis csak ennek az úgy nevezett sztirol-butadién kaucsuk hozzáadásával lesz az anyag elég stabil és megfelelő a mindennapi használatra.

Emellett még egyéb olyan nem természetes anyagokat is kénytelenek hozzá tenni a matrachoz, mint például a fémoxid, a kén, a kalciumoxid stb. Ha ezzel a folyamattal végeztek, formába öntik a latexet, majd magas hőfokon megsütik. A latex matracokon belül is három fajta létezik.

Az egyik ilyen fajta a kevert, amiben a latexen kívül még megtalálhatóak az egyéb, fent említett anyagok, olyan 50 – 80%-ban. A második, az amelyikben egyáltalán nincsen természetes latex, illetve legvégül a 100%-os latex matrac, ami a valóságban nem is létezik, csak papíron. Az is nagy probléma, hogy a legtöbb hazai gyártó nem tájékoztatja megfelelően a vevőket azzal kapcsolatban, hogy akkor az a biomatrac mit is tartalmaz.

Egyszerűen csak ráírják a címkére, hogy bio. A vevőn múlik, hogy elhiszi-e azt, hogy bio matracról van-e szó, vagy pedig nem. Más országokban jobban odafigyelnek ezekre a dolgokra. Vegyük például az USA-t. Ők nagy készséggel emlegetik azokat a nemzetközi szabványokat, amiket elfogulatlan intézmények adtak ki, mint például a Global Organic Latex Standard. Emellett még külön fel is tüntetik a csomagoláson, hogy pontosan miből is készült az adott ágybetét, illetve, hogy hány százalék latex van benne.


Biomatrac latexből
Latex matrac teljes valójában.A legtöbb latexet tartalmazó matrac is 95%-os. A latex-kókusz biomatrac a matracalapanyagok skálájának a végén helyezkedik el. A latex nagyon jónak számít, ezzel szemben a kókusz szinte a legrosszabbnak. Ennek ellenére előszeretettel használják ezt az alapanyagot a biomatracoknál...Kókuszból készült biomatracok.

Egyszer már részletesebben is körbejártuk a témát, az ebből született cikket itt lehet elolvasni: kókuszmatracok előnyei, hátrányai. Azért néhány szóban itt is kitérünk erre az alapanyagra. Biztos mindenki előtt képzeletben ott van a kókuszdió. Legtöbbször az embereknek az a jelent jut eszükbe magáról a kókuszról, ahogy egy napfényes tengerparton valakinek ráesik a fejére ez a kemény gyümölcs. Nekem semmiképpen nem jutott volna eszembe, hogy matracalapanyagként használjam fel.:)

A kókuszmatrac úgy készül, hogy a kókuszdiókat hosszabb ideig vízben áztatják, majd szépen lefejtik a külsejéről a kókuszrostokat. Ezután táblákat képeznek az így kapott anyagból, majd pedig megszárítják azt. Végezetül pedig bevonják ezeket a táblákat természetes és/vagy szintetikus latex-el. Ezzel akarják kitartóbbá illetve rugalmasabbá tenni a matracot. Ebből is látszik, hogy teljesen 100%-os biomatrac nem létezik.

Mindegyik úgynevezett biomatracban van valami, ami nem annyira „bio”. Ennek ellenére, nincs ezekkel a matracokkal semmi baj. A biomatracok annak köszönhetik népszerűségüket, hogy megújuló illetve fenttartható erőforrásból készülnek, könnyen lebomlanak, így nem szennyezik a környezetet. De mint az a fentiekből is kiderül, ez nem teljesen van így a hagyományos bio-kókusz matracoknál.

A matrac huzata viszont készülhet természetes anyagból... :)


Annak ellenére, hogy 100%-os természetes alapanyagból készült matracokról nem beszélhetünk, maga a fekhely huzata igenis készülhet természetes alapanyagból. Ilyen anyagok például a gyapjú, a pamut illetve a bambusz. Kezdjük máris a gyapjúval. A gyapjú az egyik legjobb olyan természetes anyag, amiből huzatot, illetve más használati cikket lehet készíteni.

Matracok esetében ezeket a huzatokat a nyári-téli oldalas ágybetétek egyik felén szokták alkalmazni. (Érdekesség egyébként, hogy a téli-nyári oldalas matracok kezdnek kiszorulni a piacról. Van ugyanis egy nagy hátrányuk: az így készült huzatok általában nem levehetőek és moshatóak.)

De készülhet belőle gyapjú takaró, párna, derékalj és még sok-sok termék. A gyapjú nem csak a természetessége miatt olyan jó, hanem mert rendkívül jó a hőszabályozó képessége, öntisztító, remekül szellőzik és jó a nedvesség elszívó képessége. A pamut szintén nagyon jó huzat alapanyag...

A gyapotból készült alapanyag szintén nagyon jól szellőzik és a gyapjú anyagokhoz hasonlóan nagyon jól szívja nedvességet, ezért tökéletes egyensúlyt tud teremteni alvás közben. Végül pedig a bambusz. A háromfajta közül ez bír a legnagyobb nedvesség elszívó képességgel. E mellett antibakteriális, illetve fertőtlenítő hatású is.

Mindezek ellenére ebből a háromból csak az egyik, mégpedig a gyapjú készülhet 100%-os természetes alapanyagból, a bambusz és a pamut nem. Ennek is van egy nagyon egyszerű magyarázata, mégpedig, hogy ha teljes egészében természetes anyagú lenne, nem sokáig bírná a huzat. Könnyen megsérülne, kikopna, illetve a mosást se bírná olyan jól. Ezért többféle műszálas anyaggal szokták vegyíteni. Egyébként a különböző technikai huzatok messze jobb tulajdonságokkal rendelkeznek, mint ezek a hagyományos alapanyagok.


A biomatrac előnyei

Azt nevezzük biomatracnak, ami latexből, kókuszból vagy ennek a kettőnek a variációjából készülnek. Ebből adódóan előny, hogy nagyon jól kombinálhatók, több féle keménységet és rugalmasságot is ki lehet belőlük hozni, ha megváltoztatjuk az alapanyagok arányát, vastagságát. Ebben egyébként hasonlít a habmatracokhoz. Mind a kettő fajtában könnyen talál az ember magának valót.

A latex szerintem egy kiváló matrac alapanyag. Kényelmessége miatt nagy versenytársa a többi matracnak. Csak kár, hogy bitang drága. A latex matracokat kétféleképpen tudják gyártani. Ez a kettő a Talalay és a Dunlop, amik alapanyagként működnek. A Talalay latex rugalmas, nyitott és lyukacsos, könnyenbben tud szellőzni, ezzel szemben a Dunlop merevebb, keményebb, tömörebb.

Az utóbbi a nagyobb testsúlyú és testfelépítésű embereknek javasolt, míg az előbbi inkább a vékonyabbaknak. Ebből adódóan több fajta keménységben el lehet készíteni ezeket a biomatracokat. Vannak olyan matracok, amikben csak ez a két fajta latex van, illetve vannak azok, amik alá különböző alátámasztásokat is tesznek, mint például a kókusz, illetve különböző habok. Így lehet állítani a matracnak a keménységét. Mondjuk, ha mást teszünk a latex alá, akkor már végképp nem beszélhetünk majd bio termékről...

Ezek mellett a legtöbb latex matracot zónásított formában gyártják, ami oldalfekvésnél kimondottan jó a gerincnek, mivel a kiálló testrészeket, vagyis a vállat és a csípőt engedi besüppedni, így a gerinc egyenes marad alvás közben. Ráadásul a zónázás mellett lyukak is vannak a ágybetétben, amitől sokkal jobban szellőzik - főleg, hogy önmagában a latex nem nagyon szellőzik át -, és ezzel lehet a keménységét is szabályozni.

Van még egy dolog, amire nincsen bizonyíték, miszerint a biomatracoknak nagyon jó az antiallergén hatása. Szerintem antiallergén matrac nincs. Ezt a legtöbb magyar internetes oldal váltig állítja, ezzel szemben azonban a külföldi oldalak leginkább a káros anyagok hiányát emeli ki, az atkákról még csak említést se tesznek.

Az atkák olyan kis pókszerű ízeltlábúak, amelyek emberi bőrdarabokkal táplálkoznak. Ebből kifolyólag olyan helyen találhatóak meg a leginkább, ahol ezek a lehámlott hámsejtek megtalálhatóak. Minden olyan helyen, ahol talál táplálékot, és jól érzi magát. Ennél fogva a matracban is, teljesen mindegy, hogy az milyen anyagból van. Allergén hatását azonban mégse kimondottan a poratka okozza, hanem annak ürüléke.

Olyan anyagok persze léteznek, amikbe lasabban tudja magát beleélni a poratka. Ilyenek például a sűrűbb habok, a tömörebb latex illetve a gyapjú. Védekezni ellenük olyan huzattal lehet, ami jobban szellőzik, és nem melegszik, ugyanis az atkák a meleg helyeket jobban kedvelik. Ezen felül a matracvédő használata is nagyban elősegíti az atkásodás elkerülését, mivel ezeket nagy hőfokon is lehet mosni, és az atkák 90-95° felett pusztulnak el.

És végül az egyik legkiemelkedőbb előnye a latex matracnak a nagyszerű formatartó képesség. Természetesen ezek is, mint a legtöbb matrac átlagosan 7-8 évet bírnak ki.


A biomatrac hátrányai


Ezeknél a biomatracoknál az egyik legnagyobb hátrány a kókusz használata. Mivel ez alapjárton egy nagyon kemény alapanyag, ezért sehogy se lenne kényelmes, így ezt leginkább csak alátámasztásként használják különböző vastagságokban. Ezért is, latex nélkül a kókusz matracnak nem lenne semmi értelme. Sőt, odáig megyek, hogy annál rosszabb a helyzet, minél nagyobb a kókusz aránya a matracban.

Régebben gyerek matracként akarták eladni, de annak se igazán vált be. Néhány gyártó állítása szerint a kókusz matracok remekül el tudják vezetni a nedvességet, ennek ellenére többen is azt tapasztalták, - és megosztották másokkal -, hogy nem szabad, hogy nedvesség érj a matracot, mivel attól nagyon könnyen tönkre megy. Ezek mellett interneten lehet még olyan észrevételeket is olvasni, melyek szerint nedvesség esetén könnyen bepenészesedik a kókusz matrac. Csak rá kell keresni a Google-ben.

Mint az elején is mondtam, nekem a kókuszról a tengerpart meg a gyanútlan járókelőre rázuhanó kókuszdió jut eszembe. Vagy egy lábtörlő. Nagyon könnyen és nagyon hamar ki tud gödrösödni, egyáltalán nem olyan tartós, mint amilyennek egy matracnak lennie kell. Ráadásul egy idő után egészségügyi gondok is felmerülhetnek a használata során - ha egyszerűen túl kemény.

És csak hogy a latex se maradjon ki a „jóból”... A nagy sűrűségű latex matracok, egy kis kókusszal kiegészítve nehezek, ezért forgatni is nehezebb őket. Pláne egy nagyobb kétszemélyes matracot. Akkor milyet vegyünk, ha biomatracot akarunk? Ha úgy vesszük teljesen mindegy, mivel mindegyik matracban van valami, ami nem bio, ami nem természetes. Csak ezért nem érdemesebb megvenni egy keményebb kókusz-latex ágybetétet.

Ha mindenféleképpen biomatracot szeretne, akkor érdemes a latex mellett dönteni. Azon belül is olyan latex mellett, amiben nincsen kókusz. Mivel ezek a latexből készült ágymatracok több féle keménységben és kialakításban, akár zónásítva is megvásárolhatók, könnyen megtalálhatja az Önnek legjobban megfelelő matracot. (Zárójelben hozzátennénk, hogy vannak olyan memória habos matracok külföldön, amik növényekből készültek, és a leírások alapján nagyon hasonlítanak a nálunk jobban elterjedt memory habokéhoz.Ez azonban még nem gyűrűzött be Magyarországra.)

Azonban, ha ön mindenféleképen olyan matracot keres, ami semmilyen módon nem károsítja a környezetet, se felhasználás, se gyártás, se megsemmisítés során, akkor el kell keserítsem. Ilyet nem nagyon fog találni...

Milyen matracot vegyünk?

A fent leírtak fényében nem egyszerű erre kérdésre válaszolni. Egy másik cikkben már részletesen összeszedtem, ezt itt tudja elolvasni: Milyen matracot vegyek? Szerintem a legjobb matracok hideghabból, esetleg átszellőző memóriahbból készülnek. Még annyi tanácsot érdemes megfogadni, hogy csak olyan helyen vegyünk matracot, ahol pénzvisszafizetési garanciát is kapunk mellé. Nincs annál rosszabb, mint amikor rájövünk, hogy dobhatjuk ki az új matracot - vagy esetleg adhatjuk el fél áron használt matracként. Nem érdemes kockáztatni...

További lehetőségek:

Kérjük, ha hasznos volt cikkünk, ossza meg ön is! Köszönjük.