A túlhasznált matracok káros hatásai


Amikor matracot vásárol fontos tudnia, hogy a garancia nem egyenlő az ajánlott használati idővel. A legtöbb matrac garanciája általában a gyártási hibákból eredő károkra vonatkozik... Éppen ezért jól gondolja meg, hogy ha használt matracot vesz, akkor valójában nem arról van-e szó, hogy a megvásárolt matracnak már inkább a kukában lenne a helye...

Veszélyben az egészsége!

De mi történik, ha már túl régi a matraca? Illetve – mivel nem meseországban élünk – mi történhet a silány minőséget árusító gyártók termékei garanciájának lejárta előtt?

Egyrészt matracának mentális problémái lehetnek a sok- sok éven át hallott s látott dolgoktól - szégyellje magát! :)

Másrészt a következőkre lehet figyelmes:

  • Kényelmetlen, a legkevésbé sem pihentető alvás

  • Egyre gyakoribb éjszakai ébredés, forgolódás

  • Fájó gerinc, nyak és végtagok

  • A matrac felületén látható és tapintható „horpadás”, kifekvés

  • Kopott, koszos, néhol szakadozó felület

  • Kellemetlen dohos szag

  • Érezni a „rugót”

De azon kívül, hogy kényelmetlen, mi bajom lehet tőle?

Szerintem már az is eléggé problémás, hogy nem tudja magát kipihenni rendesen, így rossz lesz a közérzete, kevésbé lesz hatékony, de annál inkább stresszes és türelmetlen, s nyilván a szervezete sem üdvözli, ha nem kapja meg a pihentető alvást.

De ha ez nem lenne elég ijesztő: az évek során elszaporodó, emberi hámsejtekkel táplálkozó szörnyikék (atkák) száma a csúcsokat döntögeti a garanciaidő lejártára, s így milliós nagyságrendű élősködő-populációval osztja meg az ágyát minden éjjel… A poros, atkás matrac előidézheti az allergia kialakulását (illetve allergiásokét igen szélsőséges mértékben kihozhatja).

A különféle baktériumok, gombák s nedves környezetben a penész is, könnyedén megtelepdhet benne, melyek egyike sem gyakorol jótékony hatást az emberi szervezetre...

És a bónusz: Egy évben átlagosan 5-6 dl-t izzad egy felnőtt ember, ezt szorozzuk meg 15 évvel… ugye- ugye 7,5 liternyi izzadságban nem olyan gusztusos minden nap fetrengeni, igaz? És hogy mire lehet még jó túlhasznált matracunk?

Például üzenőfalnak